Szacuny
22
Napisanych postów
500
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
16001
Cześć,
Z okazji świąt gotuję dla rodziny i gości i tak mnie naszło pytanie, czy alkohol używany do gotowania "zostaje" w posiłku czy nie? Chodzi mi o jego kaloryczność, np. litr piwa 5% będzie miał 50 gram alkoholu x7 kcal daje to 350kcal. Czy gotowanych potraw się to liczy czy alkohol wyparuje w trakcie gotowania i nie trzeba go brać pod uwagę przy wyliczaniu kaloryczności potrawy?
Zakładam dość długie duszenie potrawy, w tym wypadku bigosu :)
Szacuny
14
Napisanych postów
1021
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
27408
Jak Wyzej, alkohol odparowuje w trakcie gotowania, jednak używając piwa zostaną pewne ilości cukru (słód). W winie w zaleznosci czy wytrawne czy słodkie również zostanie coś cukru . Pozdrawiam
Szacuny
22
Napisanych postów
500
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
16001
No kaczka ma to do siebie, że jest dość tłusta, ale jaki aromat i smak bigosu dzięki temu:) Kaczych nóg było ponad 2kg na 3,5kg kapusty kiszonej, ale same kości ponad 0,5kg. Po wysmażeniu czystego tłuszczu zostało 140g, a samego mięsa kaczki 1160g, byłem ciekawy, więc zważyłem całość.
Szacuny
3133
Napisanych postów
15808
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
146709
Ciężko określić ilość kalorii, ale jeśli chodzi o piwo - to jak wyżej sporo odparuje, ale ze słodu zostanie nieco. Natomiast cięzko jest jednogłośnie okreslić ile (gdybyś miał to wlicza), podobnie jest z kawałkiem mięsa. Każde ma inny % tłuszczu i nie ma dwóch tych samych kawałków, liczy się orientacyjnie.