Witam, otoz bylem chory i lekarz przepisał mi antybiotyk "Ospamox", kolega ma urodziny w pt, a antybiotyk konczy mi się tego samego dnia rano. Orientuję się ktoś czy moge pic na ten wlasnie antybiotyk, z tego co wiem to jest chyba tylko kilka antybiotykow na ktore nie mozna pic, a reszta to strasza (mit). Czekam na odp
...
Napisał(a)
Amoxycylina jest jednym z antybiotyków należącym do grupy penicylin. Stosuje się ją w leczeniu zakażeń różnych rodzajów bakterii. Jej działanie polega na niszczeniu bakterii, uniemożliwiając im budowanie błon komórkowych. Lek stosowany może być:
- iniekcyjnie,
- substancja sucha do zawiesiny.
Warto zwrócić uwagę na to, w jakich przypadkach nie można stosować leku. Jest to bez wątpienia:
- uczulenie na penicylinę,
- problemy z nerkami,
- nie można jej łączyć z niektórymi lekami,
- alkoholem.
Warto pamiętać, że lek ten zmniejsza skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych. Jak każdy z leków, również i ten antybiotyk może powodować skutki uboczne. Zaliczyć do nich możemy:
- biegunka, mdłości,
- wysypka,
- gorączka,
- pokrzywka,
- zmiany w obrazie krwi.
Jak każdy lek, szczególnie antybiotyk nie należy łączyć go z alkoholem. Może to mieć wpływ na obciążenie wątroby i nerek oraz wyjałowienie prozdrowotnej flory bakteryjnej układu trawiennego

- iniekcyjnie,
- substancja sucha do zawiesiny.
Warto zwrócić uwagę na to, w jakich przypadkach nie można stosować leku. Jest to bez wątpienia:
- uczulenie na penicylinę,
- problemy z nerkami,
- nie można jej łączyć z niektórymi lekami,
- alkoholem.
Warto pamiętać, że lek ten zmniejsza skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych. Jak każdy z leków, również i ten antybiotyk może powodować skutki uboczne. Zaliczyć do nich możemy:
- biegunka, mdłości,
- wysypka,
- gorączka,
- pokrzywka,
- zmiany w obrazie krwi.
Jak każdy lek, szczególnie antybiotyk nie należy łączyć go z alkoholem. Może to mieć wpływ na obciążenie wątroby i nerek oraz wyjałowienie prozdrowotnej flory bakteryjnej układu trawiennego

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
albo poprostu odpuść sobie antybiotyk w ten dzień skoro juz jestes zdrowy to moim zdaniem bez sensu jest podawanie antybiotyku.
...
Napisał(a)
A skąd wiesz ze jesteś w pełni zdrowy? To ze się tak czujesz nie oznacza że jesteś.
Słyszałeś o tym aby kończyć kuracje antybiotykową? Aż tak słabym człowiekiem jesteś ze nie możesz sobie odmówić alkoholu?
Słyszałeś o tym aby kończyć kuracje antybiotykową? Aż tak słabym człowiekiem jesteś ze nie możesz sobie odmówić alkoholu?
2
...
Napisał(a)
nie przerywa sie brania antybiotyku, kuracje trzeba przeprowadzic do konca
2
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
...
Napisał(a)
znajoma lekarkami mówiła że jak na ulotce wyraźnie nie jest napisane żeby nie łączyć z alko to jak sie napijesz tragedii nie będzie. choć może gorzej działać antybiotyk i gorzej leczenie przebiegać
2
Here we stand or here we fall, history won't care at all...
...
Napisał(a)
Tragedii nie będzie jeśli brakiem tragedii nazywasz rozwalenie całego układu leku i dosłownie potraktowanie tej dawki na równo z placebo. :) A lekarki pytasz o leki?:) jak oni dobrze sami nie wiedza jak leki działają, w czasie ich edukacji farmakologia to element bardzo mało ważny.
1
...
Napisał(a)
skoro uwaqżasz że lekarze nie znają sie na działaniach leku to po co ryzykujesz jak jesteś chory i zażywasz toco ci przypisali. skoro sie nie znają to mogą Ci dac cośco Ci zaszkodzi.
2
...
Napisał(a)
komu mam ufać jak nie lekarzowi?
2
Here we stand or here we fall, history won't care at all...
...
Napisał(a)
Farmaceucie. Lekarz ma Cie leczyć, farmaceuta ma zajmować się lekami i ich działaniem. Interakcjami układami etc etc etc... Jak dostaniesz następnym razem jakiś lek to przeczytaj ulotkę poszukaj informacji na internecie i zapytaj o coś szczegółowego z tego leku lekarza.;) Zobaczysz jak zmyślnie ominie temat.
Dzikus jak choruje na kaszel katar grypę to nawet się nie ośmieszam i nie chodzę do lekarza, bo to samo może polecić mi moja kobieta.:) Nauczyłem się ze są lekarze którzy w kółko przepisują to samo. Przychodzi ktoś z grypą dostaje ten lek, przyjdzie z urazem dostanie tą maść, ciągle to samo. Po dłuższych obserwacjach w aptece farmaceuci mogą podać dokładnie lek który wypiszę dany lekarz na dane schorzenie. :)
Dzikus jak myślisz wybór tego preparatu czym był spowodowany? Jego najlepszym działaniem na rynku?:D Czy może tym że przedstawiciel medyczny odwiedził danego lekarza i coś mu zaoferował za przepisywanie tego preparatu?
Zmieniony przez - 0scar w dniu 2012-12-30 13:37:39
Dzikus jak choruje na kaszel katar grypę to nawet się nie ośmieszam i nie chodzę do lekarza, bo to samo może polecić mi moja kobieta.:) Nauczyłem się ze są lekarze którzy w kółko przepisują to samo. Przychodzi ktoś z grypą dostaje ten lek, przyjdzie z urazem dostanie tą maść, ciągle to samo. Po dłuższych obserwacjach w aptece farmaceuci mogą podać dokładnie lek który wypiszę dany lekarz na dane schorzenie. :)
Dzikus jak myślisz wybór tego preparatu czym był spowodowany? Jego najlepszym działaniem na rynku?:D Czy może tym że przedstawiciel medyczny odwiedził danego lekarza i coś mu zaoferował za przepisywanie tego preparatu?
Zmieniony przez - 0scar w dniu 2012-12-30 13:37:39
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!