Szacuny
1
Napisanych postów
82
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
984
Witam,
za 3 tyg mam zamiar rozpocząć taką suplementację:
Arginina firmy ultimate nutrition
witaminy multiple sport olimpu
O ile z witaminami nie mam problemu bo po poprostu połknę je rano, to z argininą jest gorzej. Mam ułożoną dietę na cały dzień. Ostatni posiłek jem pół godziny przed snem, natomiast wyczytałem, że argininę powinno się brać na pusty żołądek przed snem, powinnienem zrezygnować z ostatniego posiłku czy olać to i brać tuż przed snem jedząc wcześniej posiłek?
Pozdro.
Szacuny
1
Napisanych postów
144
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
4672
Nieprawda moim zdaniem i ja tak robie biore 40 min przed treningiem 5 tabletki AAKG Olimp i pompuje starasznie.Nie wiem może branie przed snem ma jakieś zdrowotne działanie w kazdym razie po co pompa na noc.Polecam branie przed treningiem przynajmniej w moim przypadku efekty znakomity.
Szacuny
1
Napisanych postów
82
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
984
'Arginina przed snem ma wzmagać nocny wyrzut somatotropiny.'
Producent napisałby inaczej jeśli miałbym brać przed treningiem.
R_93 - arginina argininie nie równa, z ofert, które przeglądałem większość ma po 500mg w tabletce.
Szacuny
100
Napisanych postów
6782
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
50554
Stosuję od bardzo dawna argininę przed snem i sobie chwalę. Poprawia sen. Arginina NIE JEST tylko typowym dopalaczem przed treningowym, a pełni znacznie więcej funkcji w organizmie. Arginina jest stosowana u starszych ludzi np. po zawałach serca, udarach. Gdyby była typowym dopalaczem tylko to raczej nie byłaby im przepisywana.
Są np. badania świadczące o tym, że argnina podana przed snem wpływa na zwiększenie wyrzutu hgh w organiźmie.
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2010-09-12 10:39:08
Szacuny
100
Napisanych postów
6782
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
50554
Increase in sleep related GH and Prl secretion after chronic arginine aspartate administration in man
A. Besset, A. Bonardet, G. Rondouin, B. Descomps and P. Passouant
Arginine aspartate was administered orally (250 mg/kg/day) for one week to 5 healthy male human volunteers aged 20–35. After this period, the 24 h patterns of growth hormone (GH) and prolactin (Prl) secretion were determined by radioimmunoassay on blood samples withdrawn every 20 min and correlated with the polygraphic recordings of electroencephalogram, electromyogram and electrooculogram. The results were compared to data obtained in identical conditions with the same subjects but after a week of placebo administration.
In all 5 subjects the slow wave sleep related GH peak was about 60% higher after a week of arginine aspartate administration than in the control period, with individual changes of + 24, + 25, + 42, + 47 and + 162%.
The nocturnal mean plasma Prl of each subject was higher after arginine aspartate than before. The nocturnal rise of plasma Prl increased from a mean value of + 21.5% during the placebo period to + 95% at the end of the arginine aspartate treatment.
These hormonal modifications were not accompanied by any detectable alteration of sleep organization and specially of the slow wave sleep pattern, suggesting a direct neuroendocrine action of the drug.
Daję na pusty żołądek. Znaczy się w miarę pusty, ale przed samym snem praktycznie z porcją innych supli "nasennych".