Szacuny
34
Napisanych postów
1027
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
38517
Po niespełna 8 tygodniach nasuwa mi się pytanie: jak to jest z zakresami ruchów? Czy one powinny powrócić niejako same czy trzeba ćwiczyć je ? I czy to ma sens, że przeważnie po około 12 tygodniach zakresy wracają do normy?
Szacuny
2090
Napisanych postów
49893
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
492546
Żeby nie doszło do przykurczów , zrostów itp. co oczywiście będzie wpływać na funkcjonowanie (i to nie tylko biodra) ważne jest prawidłowe postępowanie pozabiegowe.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1
Witam mam za 5 dni artroskopie biodra, dokładnie konflikt udowo panewkowy bóle w pachwinie, bolace biodro przez odciazanie biodra prawego zaczyna boleć mnie druga strona. Czy może ktoś opisać jak to wyglada i po jakim czasie jest możliwość chodzenia??
Szacuny
2090
Napisanych postów
49893
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
492546
Ból w drugim stawie ma dość często miejsce właśnie z racji większego obciążania drugiej kończyny. Pytaj bezpośrednio swojego lekarza prowadzącego ponieważ jest to zależne od kilku czynników i dobierane indywidualnie, natomiast jeśli chodzi o kwestie chodzenia to będzie to miało stosunkowo szybko miejsce.
Szacuny
26
Napisanych postów
83
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
86057
Ja jestem po endoprotezie stawu biodrowego :) Ruchomość większa niż w zdrowym stawie pełny zakres ruchu brak bóli itp. Pełna aktywność fizyczna.
Jeżeli jesteś w małopolskiego lub śląskiego daj znać na priv dam Ci namiary na najlepszych fachowców w rejonie.
Jeżeli chodzi o wracanie do sprawności to kwestia tego na kogo trafisz i z jaką wiedzą. Ludzie rzucają kule po 4-6 msc ja kule odstawione miałem po 4 tygodniach :)
Szacuny
2090
Napisanych postów
49893
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
492546
DAXXX-94
Jeżeli chodzi o wracanie do sprawności to kwestia tego na kogo trafisz i z jaką wiedzą. Ludzie rzucają kule po 4-6 msc ja kule odstawione miałem po 4 tygodniach :)
zależy od wielu rzeczy ogólnej sprawności, wagi , rodzaju endoprotezy itp.
Szacuny
26
Napisanych postów
83
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
86057
Dokładnie jednak z doświadczenia wiem, że wiele osób podchodzi do tematu endoprotez całkowicie bezsensownie. Brak przygotowania do operacji. Tłumaczenie, że po operacji będą się rehabilitować itp. Często też moje uwagi co do przygotowania były traktowane jako bajki... ludzie sami się okaleczają brakiem chęci i motywacji do czegokolwiek.
Standardowy schemat wygląda tak: - operacja na NFZ po czekaniu kilku lat na endo (najtańsze endoprotezy) - rehabilitacja na NFZ czyli podwieszenie na linkach i bezsensowne machanie - w okresie kiedy układ nerwowy jest zresetowany zamiast wprowadzać odpowiednie ruchu ludzie chodzą nadal w nieodpowiedni sposób i powielają błędy
aaa wystarczy tylko: - spotkać się nawet raz z specjalistą, który pokaże odpowiednie ćwiczenia z objaśnieniem - samemu sumienie wykonywać ćwiczenia i mobilizacje - zmienić nastawienie psychiczne ze endo to nie koniec życia a właśnie jego początek