Na forum nie było mnie znowu jakies miesiąc, wiec na odświerzenie podrzuce taki oto artykulik.
Myśle że jest wartościowy, tym bardziej przyda się osobą które rzuciły się na nowy produkt Coca Coli - Cola ZERO.
Aspartam, czyl popoularny 'słodzik nie zawierający cukru'.
Popularny wśród osób odchudzających się, jest dodawany do żywności, zawierają go produkry oznaczowane "0 cukru" czy też "0 kalorii" (np Pepsi Light, Cola ZERO, gumy ORBIT).
Aspartam jest najniebezpieczneiją substancją dodawaną przez producentów do zywności.
Jesli interesują cię tylko konkrtety dot. działania tej substancji możesz opuścic ten fragment i przejśc dalej, ale sadze że warto poświęcić 2 minuty więcej i preczytac cały artykuł.
Tak więc na początek troszkę hostorii.
Aspatram został przypadkowo odkryty podczss badań nad lekami przeciw wrzodą żolądka.
Do stosowania został dopuszczony w lipcu 1974 roku, ale juz w grudniu jego stosowanie zostało zawieszone przez liczne sprzeciwy. Jednak prawie 10 lat później zostal ponownie dopuszczony do sprzedaży pod szyldem NaturaSweet Company.
Spośród dolegliwości powodowanych przez środki dodawane do żywności, aż 75% z nich jest skutkiem stosowania aspartamu.
Amerkański Departament Zdrowia przygotował raport w którym wymienia mase symptomów powodowanych przez aspartam.
Należą do nich :
Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.
Ponadto badania lekarskie dowiodły, że stosowanie aspatramu może wywołac lub pogorszyć stan w nastepujących chorobach:
guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!)
Nawiązując do cukrzycy- lekarze polecają "słodzik" chorym na tę chorobę gdyż nie zawiera on cukru. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez H.J. Roberts’a, specjalistę diabetologa, członka ADA i autorytet w dziedzinie środków słodzących, aspartam
- Prowadzi do wywołania cukrzycy klinicznej,
- Osłabia kontrolę cukrzycową u chorych na insulinie lub lekach doustnych,
- Prowadzi do pogorszenia powikłań cukrzycowych takich, jak retinopatia, katarakta, neuropatia i gastropareza
Skład aspartamu:
KWAS ASPARAGINOWY
FENYLOALANINA
METANOL (ALKOHOL DRZEWNY / TRUCIZNA)
DWUKETOPIPERAZYNA ( DKP, pojawia sie w postaci metabolitu Aspartamu )
- nie będe sie rozpisywał na temat w/w składników poniewaz kazdemu znich można by poswięcić osobnego arta.
Natomiast co do 'nietuczących'właściwości aspartamu- zostało to już dawno obalone.
Wytłumaczę to w taki sposób, w jaki słyszałem od spesjalisty d/s żywienia.
Najprościej mówjąc- pijąc herbatę ze "słodzikiem" odczuwamy słodki smak. Wówczas mózg zostaje oszukany i zanim się zorientuje, że do organizmu dostarczony
jest nie cukier prosty a jego substytut o słodkim smaku jest za późno- insulina poszła w ruch.
Aspartam jest dopuszczony do żywności w Polsce. Można go znaleźć na liście dodatków do żywności pod adresem
http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_dodatki.html.
Jest on tam wymieniony pod numerem E 951.
Zmieniony przez - domer w dniu 2008-06-10 15:10:07
Myśle że jest wartościowy, tym bardziej przyda się osobą które rzuciły się na nowy produkt Coca Coli - Cola ZERO.
Aspartam, czyl popoularny 'słodzik nie zawierający cukru'.
Popularny wśród osób odchudzających się, jest dodawany do żywności, zawierają go produkry oznaczowane "0 cukru" czy też "0 kalorii" (np Pepsi Light, Cola ZERO, gumy ORBIT).
Aspartam jest najniebezpieczneiją substancją dodawaną przez producentów do zywności.
Jesli interesują cię tylko konkrtety dot. działania tej substancji możesz opuścic ten fragment i przejśc dalej, ale sadze że warto poświęcić 2 minuty więcej i preczytac cały artykuł.
Tak więc na początek troszkę hostorii.
Aspatram został przypadkowo odkryty podczss badań nad lekami przeciw wrzodą żolądka.
Do stosowania został dopuszczony w lipcu 1974 roku, ale juz w grudniu jego stosowanie zostało zawieszone przez liczne sprzeciwy. Jednak prawie 10 lat później zostal ponownie dopuszczony do sprzedaży pod szyldem NaturaSweet Company.
Spośród dolegliwości powodowanych przez środki dodawane do żywności, aż 75% z nich jest skutkiem stosowania aspartamu.
Amerkański Departament Zdrowia przygotował raport w którym wymienia mase symptomów powodowanych przez aspartam.
Należą do nich :
Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.
Ponadto badania lekarskie dowiodły, że stosowanie aspatramu może wywołac lub pogorszyć stan w nastepujących chorobach:
guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!)
Nawiązując do cukrzycy- lekarze polecają "słodzik" chorym na tę chorobę gdyż nie zawiera on cukru. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez H.J. Roberts’a, specjalistę diabetologa, członka ADA i autorytet w dziedzinie środków słodzących, aspartam
- Prowadzi do wywołania cukrzycy klinicznej,
- Osłabia kontrolę cukrzycową u chorych na insulinie lub lekach doustnych,
- Prowadzi do pogorszenia powikłań cukrzycowych takich, jak retinopatia, katarakta, neuropatia i gastropareza
Skład aspartamu:
KWAS ASPARAGINOWY
FENYLOALANINA
METANOL (ALKOHOL DRZEWNY / TRUCIZNA)
DWUKETOPIPERAZYNA ( DKP, pojawia sie w postaci metabolitu Aspartamu )
- nie będe sie rozpisywał na temat w/w składników poniewaz kazdemu znich można by poswięcić osobnego arta.
Natomiast co do 'nietuczących'właściwości aspartamu- zostało to już dawno obalone.
Wytłumaczę to w taki sposób, w jaki słyszałem od spesjalisty d/s żywienia.
Najprościej mówjąc- pijąc herbatę ze "słodzikiem" odczuwamy słodki smak. Wówczas mózg zostaje oszukany i zanim się zorientuje, że do organizmu dostarczony
jest nie cukier prosty a jego substytut o słodkim smaku jest za późno- insulina poszła w ruch.
Aspartam jest dopuszczony do żywności w Polsce. Można go znaleźć na liście dodatków do żywności pod adresem
http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_dodatki.html.
Jest on tam wymieniony pod numerem E 951.
Zmieniony przez - domer w dniu 2008-06-10 15:10:07
2