Często biegam, nie jest to zawodowe bieganie, ale staram się kilkanaście kilometrów tygodniowo robić, bardzo często po bieganiu mnie boli kolano, co może być tego przyczyną?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
U mnie takie bóle kolana były spowodowane zbyt małą rozgrzewką przed biegiem. Pomogły maści rozgrzewające z surpass. Ale jak ból się często powtarza, to ja już bym biegł na usg kolana. Lepiej działać szybko.
...
Napisał(a)
Za mało danych, żeby stwierdzić ale możesz spróbować intensywniej się rozgrzać przed biegiem i zwrócić uwagę na kolana przy tym, być może masz nieprawidłowe buty, może należy poprawić technikę biegu a może to jakieś zwyrodnienia.
...
Napisał(a)
kinga93Często biegam, nie jest to zawodowe bieganie, ale staram się kilkanaście kilometrów tygodniowo robić, bardzo często po bieganiu mnie boli kolano, co może być tego przyczyną?
Podaj proszę więcej informacji. Z mojej perpsektywy powodem albo są poprzednie kontuzje, albo niepoprawna technika biegu.
...
Napisał(a)
Przyczyn może być mnóstwo i przez internet to niestety ciężko stwierdzić co się dzieje. Może być brak rozgrzewki, zła technika biegu, nieodpowiednie buty, zbyt duża objętość i/lub intensywność i wynikające z tego napięcie i przeciążenia. Najlepiej to iść do fizjoterapeuty, szczególnie do takiego który ma doświadczenie z biegaczami i wtedy oceni co się dzieje, co jest przyczyną i jak sobie z tym radzić. Czasem wystarczy rozciąganie, rolowanie i ćwiczenia wzmacniające żeby pozbyć się bólu. U mnie ból kolan kiedyś pojawiał się przy dłuższych biegach i pomagało rolowanie, masowanie i rozciągnie mięśni czworogłowych. Ból kolan może też być objawem dość częstej u biegaczy kontuzji tzw. ITBS czyli zespół pasma biodrowo-piszczelowego. Przyczyn jest mnóstwo, dlatego warto skonsultować się ze specjalistą żeby wyeliminować powód kontuzji.
1
...
Napisał(a)
Ciężko jest niestety diagnozować problem w ten sposób. Powodów bolesności może być wiele i co najwyżej możemy tutaj strzelać i wymieniać te najczęściej spotykane. Musiałabyś napisać troszkę więcej w tym kierunku. Gdzie dokładnie pojawia się ból? Jak się objawia? W trakcie, czy po bieganiu? W obu kolanach?
Przede wszystkim, podstawą prehabilitacji powinno być w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej, jak i wśród osób nie będących aktywnymi fizycznie, regularne rolowane i rozciąganie mięśni. Dzięki temu uniknąć można wielu bolesności i problemów w tym kierunku.
Przede wszystkim, podstawą prehabilitacji powinno być w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej, jak i wśród osób nie będących aktywnymi fizycznie, regularne rolowane i rozciąganie mięśni. Dzięki temu uniknąć można wielu bolesności i problemów w tym kierunku.
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Kreatyna, a bieganie - jak stosować
Następny temat