Witam. W ostatnim czasie dokuczają mi bóle kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Boli z samego rana, zaraz po wstaniu z łóżka, oraz gdy długo jestem zgarbiony np. przy pracy. Gdy chodzę, siedzę, leżę to nie występuje. Ból jest raczej tępy, a nie nagły czy przeszywający w momencie. W tym tygodniu będę dzwonił, żeby umówić się z fizjo, albo ortopedą, ale mam kilka pytań do osób obeznanych w temacie. Rozumiem, że pierwsza wizyta ma na celu postawienie diagnozy, a jak później wygląda leczenie takich schorzeń? Jakieś masaże, ćwiczenia, rehabilitacja? Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie, to proszę o odpowiedź ;)
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
To wszystko będzie zależało od diagnozy i koncepcji fizjoterapeuty .
Dół pleców – na dolegliwości w odcinku lędźwiowym uskarża się wiele osób (znacznie więcej niż np. na bóle w odcinku piersiowym kręgosłupa). Jest to miejsce stosunkowo podatne na wszelkiego rodzaju urazy, w tym te wynikające z nadmiernego wysiłku fizycznego, braku odpowiedniej techniki podczas ćwiczeń, ale także np. przepukliny. Jeżeli ból nie jest oznaką “przyboczną” jakiejś choroby, a wynika np. z napięcia mięśni, to doskonałym rozwiązaniem będzie wizyta u fizjoterapeuty/rehabilitanta, który stosując np. terapię manualną
Dół pleców – na dolegliwości w odcinku lędźwiowym uskarża się wiele osób (znacznie więcej niż np. na bóle w odcinku piersiowym kręgosłupa). Jest to miejsce stosunkowo podatne na wszelkiego rodzaju urazy, w tym te wynikające z nadmiernego wysiłku fizycznego, braku odpowiedniej techniki podczas ćwiczeń, ale także np. przepukliny. Jeżeli ból nie jest oznaką “przyboczną” jakiejś choroby, a wynika np. z napięcia mięśni, to doskonałym rozwiązaniem będzie wizyta u fizjoterapeuty/rehabilitanta, który stosując np. terapię manualną
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Być może kręgosłup jest przeciążony, jakby to była poważna kontuzja to bym normalnie nie funkcjonował. Czyli specjalne masaże u rehabilitanta mogą być skuteczne na tego rodzaju schorzenia? I da się z tego wyjść całkowicie?
...
Napisał(a)
darek14789I da się z tego wyjść całkowicie?
ja miałem tego typu problemy 13-14 lat temu i aktualnie zapomniałęm, że w ogóle miałem takie problemy
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
DJ_DoDodarek14789I da się z tego wyjść całkowicie?
ja miałem tego typu problemy 13-14 lat temu i aktualnie zapomniałęm, że w ogóle miałem takie problemy
Ile czasu ci to zajęło? I jak wyglądała twoja terapia mniej więcej?
...
Napisał(a)
Kolego ale co to za pytania? Najpierw postaw diagnozę bo nawet nie wiesz w czym jest problem . Najlepszym i najbardziej skutecznym lekarstwem na bóle kręgosłupa jest ruch. Dzięki aktywności fizycznej poprawiamy krążenie krwi, zmniejszamy ryzyko wystąpienia nadwagi, uwalniamy stres i wzmacniamy mięśnie, uczymy się prawidłowo podnosić przedmioty i poprawiamy postawę ciała. W profilaktyce bólów kręgosłupa należy pamiętać również o codziennym rozciąganiu mięśni, nie tylko wzdłuż kręgosłupa, ale również mięśni kończyn dolnych i pośladków.
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
darek14789DJ_DoDodarek14789I da się z tego wyjść całkowicie?
Ile czasu ci to zajęło? I jak wyglądała twoja terapia mniej więcej?
jak już zostało wspomniane musisz wpierw dojść z czego wynikają te problemy, u mnie problemy były przez trening od 13-14 roku życia "jak leci" czyli bez techniki, coś się poczytało i trenowało byle nawalić ciężaru, ciężko mi teraz powiedzieć ile czasu to trwało, ale ok 2-3 lata naprawiałem "głupotę"
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Trener Personalny
Diagnosta Laboratoryjny
...
Napisał(a)
Zamiast szukać odpowiedzi w Internecie to po prostu udaj się do lekarza, który postawi diagnozę i wdroży specjalistyczne leczenie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!