Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
294 dni
Przeczytanych tematów
67
Siemka, ogólnie to z 3/4 miesiące temu postanowiłem spróbować zrobić maxa na dipy, wziąłem 40 kg, coś strzeliło mi w klacie i od tego czasu ciągle boli mnie klatka piersiowa(dokładnie to lewa strona, tak jak na zdjęciu, gdzie strzałka pokazuje) przy dipach, przy szerokim rozstawieniu rąk, i gdy coś ściskam, dźwigam itd. Pomogło mi mocne wymasowanie przepony, natomiast nie całkowicie i ból dalej pozostaje, jeśli dużo robię w ciągu dnia, to boli bardzo. Co mogło mi się stać, czy jest to uraz, który będę w stanie naprawić ćwiczeniami, czy może coś poważniejszego? Używać do tego jakieś maści, rozciągać to? Co mogę spróbować zrobić, by złagodzić ból, wzmocnić klatę? Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
Mam wrazenie ze tez juz gdzies takie pytanie widzialem:>
Z Twojego opisu wynika, że mogłeś doznać przeciążenia lub urazu mięśnia piersiowego większego lub mniejszego. Ból w lewej części klatki piersiowej przy ściskaniu, szerokim rozstawieniu rąk czy podnoszeniu ciężarów sugeruje, że problem może dotyczyć mięśni, ścięgien lub nawet stawu mostkowo-obojczykowego. Tak naprawde dopiero USG by wskazalo co dzieje sie z klata.
Jesli bol utrzymuje sie kilka dni i nie ma poprawy, to warto skonsultowac sie z lekarzem lub fizjoterapeuta, by mogl szczegolowo prtzyjrzec sie klacie, zakresom ruchu itd
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Niestety, ale nikt z nas nie jest w stanie stwierdzić co rzeczywiście stało się z Twoją klatką piersiową. Możemy tylko zakładać ewentualne możliwości i w zasadzie tyle. Jeżeli poczułeś jakieś chrupnięcie, czy strzał, to istnieje możliwość naciągnięcia/naderwania przyczepu mięśnia piersiowego, czy też jakiegoś stanu zapalnego w nim związanego i lub z mięśniami międzyżebrowymi. Nie pozostaje nic innego, jak regularne wizyty u fizjoterapeuty i praca manualna, oraz wykonywanie ćwiczeń specjalistycznych.