Jem dziennie 50-60g błonnika mam bardzo wzdęty brzuch i się zastanawiam czy wszystkie kasze makarony ryże chleb zmienić na te zwykłe z małą zawartością błonnika jem 450g wegli dziennie i czy to wpłynie jakoś na proces masy bo niby większe ig mniej witamin itd czy to tylko ma efekty zdrowotne
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Skąd pewność ze to od błonnika ?
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Rzeczywiście nie ma pewności, że to błonnik jest powodem problemów. Chyba, że już sprawdzałeś na sobie i mniejsza jego podaż powoduje lepsze funkcjonowanie układu trawiennego. Jeżeli tak, to nie pozostaje nic innego jak stosować się w tym kierunku do zaleceń żywieniowych, czyli 20-40 gramów. Skoro takie są zalecenia, to nie rozumiem w czym problem, żeby dać ziemniaki, ryż basmati, czy makaron durum, zamiast pieczywa pełnoziarnistego, czy jakichś kasz.
https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/blonnik-w-zdrowej-diecie-wiecej-nie-znaczy-lepiej-3708
https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/blonnik-w-zdrowej-diecie-wiecej-nie-znaczy-lepiej-3708
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Możesz mieć równie dobrze jakieś nietolerancje na przykład laktoza, gluten itp i nie jest powiedziane że to od błonnika bo to wcale nie jest jakaś ogromna ilość. Oczywiście jeżeli masz jakieś podejrzenia w tym kierunku to możesz zmniejszyć jego ilość na przykład do 20 – 30 g i sprawdzić po kilku dniach Czy jest poprawa, jednak jeżeli nie będzie tej poprawy nawet jak zejdziesz do tych 20 g No to będziesz musiał szukać przyczyny gdzieś indziej albo zrobić badania w tym kierunku albo metodą prób i błędów eliminować poszczególne produkty z twojej diety
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Jak zostało już zasugerowane, nie tylko duża podaż błonnika może być czynnikiem generującym problemy trawienne. Bez wątpienia jednym z możliwych. Dlatego też sugeruję każdy po kolei wprowadzać w postaci eliminacji danego produktu i obserwacji reakcji organizmu. Oprócz błonnika warto również zwrócić uwagę na laktozę, produkty foodmap, ilość płynów w diecie, ilość białka w stosunku do warzyw, itp.
https://www.sfd.pl/Wpływ_diety_low_FODMAP_na_dolegliwości_ze_strony_układu_pokarmowego_-t1134917.html
https://www.sfd.pl/Wpływ_diety_low_FODMAP_na_dolegliwości_ze_strony_układu_pokarmowego_-t1134917.html
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Z błonnikiem tak jest że i za duża jak i za mała ilość może powodować dyskomfort jednak tak jak wyżej wspomniane to mogą być tez i nietolerancje
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!