Takie nietypowe połączenia smaków, to coś co uwielbiam.
Słodkie i lekko kwaskowe maliny, delikatny i chrupiący szpinak, soczysta polędwica wołowa i orzechowy sezam. Do tego aromatyczny, malinowy vinaigrette z domowym sokiem malinowym i octem balsamicznym i chrupiąca grzanka. Musisz tego spróbować!
To też dobre danie na romantyczną kolację
Na 1x sporą porcję potrzebujesz:
na sałatkę:
- 200g stek z dobrej polędwicy wołowej
- 125g malin
- garść szpinaku sałatkowego
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w cienkie plasterki
- kilka listków sałaty rzymskiej, porozrywanych na większe kawałki
- 2x łyżki sezamu
na dressing:
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- 2x łyżki dobrego octu balsamicznego
- 1x łyżeczkę musztardy sarepskiej
- 1x łyżkę dobrego syropu malinowego ( najlepiej domowego! :) )
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
Polędwicę wołową skrapiasz odrobiną oliwy z oliwek, posypujesz solą i pieprzem i kładziesz na mocno rozgrzaną teflonową lub grillową patelnię. Smażysz po 1min z każdej strony i obracasz. Robisz to tak często, co 1min, aż uzyskasz odpowiedni dla Ciebie stopień wysmażenia. Ja uwielbiam średnio wysmażoną, lekko krwistą i soczystą w środku :) Jak to sprawdzić? Kiedy po naciśnięciu, mięso ma twardość, jak złączony:
- kciuk i palec wskazujący = krwiste
- kciuk i palec środkowy = średnio wysmażone
- kciuk i palec czwarty = wysmażone
Po tym czasie przekładasz mięso na talerzyk i zawijasz szczelnie folią aluminiową. Zostawiasz na czas przygotowywania sałatki - niech odpocznie.
Na dużym płaskim talerzu rozkładasz ozdobnie listki umytej i osuszonej sałaty rzymskiej i szpinaku, posypujesz pokrojoną cebulą i malinami. Teraz odwijasz mięso i kroisz na cienkie plasterki. Przekładasz na górę sałatki, a zebrane z mięsa soki dodajesz do małego słoiczka razem z oliwą, octem, sokiem malinowym, solą i pieprzem. Zakręcasz i trzęsiesz nim, jak shakerem. Tak przygotowanym, pysznym i słodko - malinowym vinaigrettem polewasz całą sałatkę i posypujesz jeszcze z góry ziarenkami sezamu. Podajesz z fantastycznie chrupiącą grzanką i kieliszkiem czerwonego wina.
Szybka, lekka i wspaniała sałatka gotowa!
SMACZNEGO! :)
Wartości BTW: ( + dressing )
564kcal, 45g (32%) białko, 36g (57%) tłuszcze, 14g (10%) węglowodany

Słodkie i lekko kwaskowe maliny, delikatny i chrupiący szpinak, soczysta polędwica wołowa i orzechowy sezam. Do tego aromatyczny, malinowy vinaigrette z domowym sokiem malinowym i octem balsamicznym i chrupiąca grzanka. Musisz tego spróbować!
To też dobre danie na romantyczną kolację

Na 1x sporą porcję potrzebujesz:
na sałatkę:
- 200g stek z dobrej polędwicy wołowej
- 125g malin
- garść szpinaku sałatkowego
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w cienkie plasterki
- kilka listków sałaty rzymskiej, porozrywanych na większe kawałki
- 2x łyżki sezamu
na dressing:
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- 2x łyżki dobrego octu balsamicznego
- 1x łyżeczkę musztardy sarepskiej
- 1x łyżkę dobrego syropu malinowego ( najlepiej domowego! :) )
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
Polędwicę wołową skrapiasz odrobiną oliwy z oliwek, posypujesz solą i pieprzem i kładziesz na mocno rozgrzaną teflonową lub grillową patelnię. Smażysz po 1min z każdej strony i obracasz. Robisz to tak często, co 1min, aż uzyskasz odpowiedni dla Ciebie stopień wysmażenia. Ja uwielbiam średnio wysmażoną, lekko krwistą i soczystą w środku :) Jak to sprawdzić? Kiedy po naciśnięciu, mięso ma twardość, jak złączony:
- kciuk i palec wskazujący = krwiste
- kciuk i palec środkowy = średnio wysmażone
- kciuk i palec czwarty = wysmażone
Po tym czasie przekładasz mięso na talerzyk i zawijasz szczelnie folią aluminiową. Zostawiasz na czas przygotowywania sałatki - niech odpocznie.
Na dużym płaskim talerzu rozkładasz ozdobnie listki umytej i osuszonej sałaty rzymskiej i szpinaku, posypujesz pokrojoną cebulą i malinami. Teraz odwijasz mięso i kroisz na cienkie plasterki. Przekładasz na górę sałatki, a zebrane z mięsa soki dodajesz do małego słoiczka razem z oliwą, octem, sokiem malinowym, solą i pieprzem. Zakręcasz i trzęsiesz nim, jak shakerem. Tak przygotowanym, pysznym i słodko - malinowym vinaigrettem polewasz całą sałatkę i posypujesz jeszcze z góry ziarenkami sezamu. Podajesz z fantastycznie chrupiącą grzanką i kieliszkiem czerwonego wina.
Szybka, lekka i wspaniała sałatka gotowa!
SMACZNEGO! :)
Wartości BTW: ( + dressing )
564kcal, 45g (32%) białko, 36g (57%) tłuszcze, 14g (10%) węglowodany