Szacuny
1
Napisanych postów
213
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1888
Witam
Chciałem się zapytać tych którzy mają już to za sobą. Niedługo moje pierwsze zawody na które musze dostarczyć zaświadczenie że jestem zdolny do walki MMA, a jest to konkretnie ALMMA. Jak wyglądaja takie badania? Ile kosztują i ile czasu potrzebuje by takie zaświadczenie otrzymać ( oczywiście jestem w pełni zdrowy ). Słyszałem takze ze do 22 roku życia skierowanie do lekarza sportowego można otrzymać w rodzinnej przychodni. Ma ktoś z was pojęcie na ten temat?
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
idź do rodzinnego, on ci da skierowanie do sportowego a sportowy da ci skierowanie na badania
i może w rok czasu sie wyrobisz
Jak zależy Ci na czasie to robisz sobie w prywatnej przychodni EEG, morfologie oraz EKG i sie umawiasz prywatnie z lekarzem sportowym i idziesz do niego z wynikami badań 2 dni i gotowe albo pierwsze co to dzwonisz do prywatnego lekarza sportowego i sie umawiasz z nim jakie badania masz sobie zrobić (bo np. do EKG ma sprzęt i na miejscu Ci zrobi) i wtedy działasz. W każdym razie do 200zł sie spokojnie powinieneś zmieścić.
Jedyny koszt moich badań sportowo-lekarskich to 40zł za wizytę u sportowego. Czasem (raz na dwa lata) płacę na eeg 60 zł i mam je w ciągu 2-3 dni zrobione. Reszta badań to kwestia kombinacji, często jak się dobrze porozmawia pod gabinetem lekarza danej specjalności to przyjmuje tego samego dnia. A czasem lekarz sportowy wcale nie wymaga tych podpisów od innych lekarzy
Szacuny
119
Napisanych postów
28242
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
125433
A w wojewódzkich przychodniach sportowo - lekarskich próbowaliście? Nie wiem,jak w innych miastach, ale u mnie można często załatwić wszystko w jeden dzień, w najgorszym wypadku w ciągu tygodnia.
Szacuny
4
Napisanych postów
163
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
9874
Co do pytania to u mojego lekarza sportowego musiałem przedstawić badanie EEG,EKG, ogólne krew i mocz, potem na miejscu mierzyli ciśnienie, wzrok, ogląd i osluchanie. Nie wiem jak w innych miastach ale np u mnie jest jeden lekarz sportowy, przyjmuje raz w tygodniu, wdodatku kwestia jego kultury i podejscia do ludzi to temat na osobny wątek, porpstu tragedia. Badania krwi imoczu może ci zlecić rodzinny wtedy nie połacisz, u mnie rodzinny robił też EKG, znowu w moim mieście( nie wiem jak gdzie indziej ) jest jedno urządzenie Do EEG, cięzko jest się dostać, w dodatku robią problemy. Miasto ponad 60 tyś a cyrki takie że odechciewa się badań, inny sportowy to ponad 120km i wiele osób tam jeździ bo nie mają wyjścia...
Szacuny
1
Napisanych postów
213
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1888
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. A te badania EEG, mocz i krew to zawsze? Kilka lat temu robiłem jakieś badania pod piłke nożną ( oczywiście wiem że to zupełnie co innego niż MMA ) ale wtedy tylko mnie przesluchał, zadał kilka pytań typu "czy nie ma Pan problemów z sercem, czy bierze Pan jakieś leki, czy choruje Pan na coś" i tyle.
Szacuny
14
Napisanych postów
1364
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
28612
wtedy dostales tylko zaświadczenie od lekarza rodzinnego że jestes zdrowy do uprawiania sportu (co ciekawe kiedys na gali gość przyszedł właśnie z takim świstkiem i chciał brać udział w zawodach )
badania lekarskie u lekarza sportowego to zupełnie coś innego
Szacuny
1
Napisanych postów
213
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1888
Właśnie nie. Badania były robione bodajze w przychodni prywatnej zwanej Luxmed. Zapomniałem że jeszcze sparwdził mi ciśnienie krwi oraz sprawdził wzrok na szybkiego. Dostałem kwita, który byl mi potrzebny do grania w turnieju piłkarskim. Tak jak zaznaczyłem, wiadomo że to nie to samo ale myślałem że nie będe musial robić tych wszystkich badań :) W takim razie już teraz się za to wezme żeby potem niespodzianek nie było, i latania na ostatnią chwilę.