Banany są rodzajem rośliny z rodzaju bananowatych. Szacuje się, że banany występują w aż 70 różnych gatunkach o nazwach zweryfikowanych i zaakceptowanych. Dodatkowo 5 kolejnych taksonów ma status gatunków niezweryfikowanych. Uprawa bananów odbywa się głównie w strefie międzyzwrotnikowej. Jest to np. Azja, Afryka i Australia. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że nie wszystkie banany są jadalne. Samo słowo banan pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego palec.
Banany zawierają 89 kcal. W tym 1,09 g
białka, 0,33 g tłuszczów i 22,84 g węglowodanów (w tym 12,23 g cukrów prostych). Ilość cukrów prostych zależna jest od dojrzałości banana. Błonnik występuje w ilości 2,6 g. Banany wyróżnia wysoka zawartość potasu, która wynosi aż 358 mg. Dlatego też wydają się dobrym rozwiązaniem bezpośrednio po treningu, kiedy to węglowodany, jak i potas są bardzo istotne.
Ból brzucha po zjedzeniu banana jest dość rzadko spotykany. Jednak nasz organizm jest na tyle specyficzny, że tego typu reakcja nastąpić może w zasadzie po zjedzeniu wszystkiego. Każdy z produktów zawiera alergeny, na które nasz organizm może się uczulić. Ciężko jest dokładnie określić, co jest powodem problemu. Bez wątpienia jednak, skoro ból występuje, to po prostu należy unikać tych owoców. Mamy wybór wielu innych, również wartościowych.
