Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości.
Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g.
Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, jak na owoce, są również bombą witamin i składników mineralnych.
Wraz z ich konsumpcją dostarczymy organizmowi znaczących ilości: potasu, magnezu, miedzi, manganu, fluoru, a także witamin: C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego.
- 1. Co z tą fruktozą?
- 2. Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- 3. Banan jako posiłek potreningowy?
- 4. Banany w diecie
- 5. Czy od bananów przytyję?
- 6. Podsumowanie
- 7. Do poczytania
1. Co z tą fruktozą?
Fruktoza jest organicznym związkiem chemicznym z grupy ketoz. Jej przyswajalność przez organizm jest znacznie wolniejszy niż glukozy i sacharozy.
Nadmiar fruktozy może objawiać się biegunkami i dyskomfortem ze strony żołądka oraz jelit, a także dnę moczanową.
Istnieją badania wskazujące, iż nadmierne spożycie tego cukru powoduje zaburzenia metaboliczne i jest odpowiedzialne za występowanie otyłości. Są to jednak badania dotyczące spożywania fruktozy przemysłowej i to w dużych ilościach, m.in. wraz z kolorowymi napojami, słodyczami.
Banany, jak i pozostałe owoce jest źródłem fruktozy, jednak jej zawartość jest mniejsza niż ilość glukozy. W tych owocach występuje również sacharoza oraz skrobia. Mniej dojrzałe egzemplarze wykazują się większą zawartością skrobi (
węglowodanów złożonych), bardziej - większą ilością mono- i disacharydów.
2. Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi
Banany są bogate w potas, pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia oraz gospodarki potasowo - sodowej organizmu.
Mając na uwadze często występujące niedobory tego pierwiastka i nadmierną podaż sodu w diecie, włączenie bananów do diety jest dobrym rozwiązaniem.
Zwiększenie ilości spożycia potasu pomaga zapobiec wielu chorobom układu krążenia, a także zrównoważyć negatywne następstwa zbyt dużej ilości spożywanego sodu.
3. Banan jako posiłek potreningowy?
Ze względu na bardzo małą zawartość składników istotnych dla regeneracji powysiłkowej - sodu oraz białka - w bananach, sugeruje się aby banany spożywać w połączeniu z produktami zasobnymi w białko i sód. Dobrym rozwiązaniem będzie połączenie banana z nabiałem - mlekiem, kefirem lub jogurtem, np. w formie koktajlu. Nabiał, oprócz białka i sodu, jest źródłem również wapnia, witamin z grupy B, a także kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych MCT. Istnieją badania naukowe, które wskazują, iż tłuste mleko doskonale się sprawdzi jako napój potreningowy i stanowi dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają problemów z tolerancją laktozy.
Po treningu najlepiej się sprawdzi dojrzały banan. Oporna skrobia, stanowiąca znaczną część węglowodanów w egzemplarzach niedojrzałych, nie jest wskazana po wysiłku.
4. Banany w diecie
Banany są produktem lekkostrawnym i często stanowią element diety nawet w przypadku poważnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, dzięki temu, że nie działają drażniąco na śluzówkę jelit. Znakomicie się sprawdzą również podczas dolegliwości związanych z zatruciem pokarmowym. Jednak wówczas należy wybierać egzemplarze dojrzałe, które dzięki mniejszej zawartości skrobi stanowią mniejsze wyzwanie dla naszych enzymów trawiennych.
Stanowią źródło wartościowych węglowodanów, są sycące, a dzięki słodkiemu smakowi idealnie sprawdzają się jako substytut słodyczy.
5. Czy od bananów przytyję?
Zwiększenie masy ciała uzależnione jest nie tyle od jednego, konkretnego produktu, co od ewentualnej nadwyżki kalorycznej.
To właśnie dieta z dodatnim bilansem kalorycznych sprawia, że przybywa nam kilogramów. Czy to w postaci tkanki tłuszczowej, czy suchej masy mięśniowej.
Banany same w sobie nie mają właściwości zwiększających masę ciała i mogą stanowić element diety nawet tej redukcyjnej.
6. Podsumowanie
Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu.
W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu.
Nie wymagają obróbki termicznej i można je wziąć ze sobą praktycznie wszędzie.
Dodatkowo są ogólnodostępne w sklepach spożywczych, dzięki czemu idealnie się sprawdzą w sytuacjach awaryjnych.
Nie powinny jednak stanowić podstawowego źródła węglowodanów, a być produktem urozmaicającym dietę. Należy zachować umiar w ich spożyciu, jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego.
7. Do poczytania
https://www.sfd.pl/Super_Koktajl_na_mase.-t316834.html
https://www.sfd.pl/Banan_kalorie,_dobre_żródło_kcal__pytanie-t677434.html
https://www.sfd.pl/Jaki_owoc_ma_najwięcej_białka_-t302711.html
