Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
1611
Witam.
Na początek chciałem się przywitać:
Cześć wszystkim.
Jako, że planuję trochę się za siebie wziąć (mała redukcja wagi - ok. 20 kilo;) zmieniam powoli swoje nawyki żywieniowe i ogólnie jem zdrowiej.
Znalazłem ostatnio w sklepie chleby, które mają zadziwiająco niską kaloryczność ? Zdjęcia w załączniku.
Pierwszy chleb to graham ( 113kcal / 100g), drugi to razowy ( 38 kcal / 100 g).
Niby wszystko jest opisane na etykiecie, ale jakoś ciężko mi uwierzyć.
W sprawie grahama napisałem nawet do producenta i mi potwierdził (sugerowałem błąd wydruku na etykiecie ;)
Ten razowy znalazłem dzisiaj, ale to już wydaje mi się nieprawdopodobne.
Szacuny
1
Napisanych postów
95
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
2864
Ale oczywiście, że tak. Mało kto robi każdą potrawę od zera, że jest w stanie dokładnie wszystko policzyć. Ja też się ratuję gotowcami, czy półproduktami, korzystam z danych w tych tabelkach i oczekuję, że będą wiarygodne. Dlatego należy dyscyplinować producentów, żeby nie pisali tam głupot.
Szacuny
5
Napisanych postów
18
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
323185
No muszę was zmartwić: niemożliwe że tak mało kcal w chlebie w którym jest zwykła mąka i nie ma zagęszczaczy. A dlaczego? Otóż uwodnienie ciasta chlebowego (czyli ilość wody w stosunku do mąki)to ok. 80-85% czyli na 100 gram mąki przypada 85 gram wody. Po wypieku część paruje a wiec hydracja wyniesie gdzieś w granicach powiedzmy 55%. Czyli w stu gramach ciasta chlebowego po wypieku będzie ok 65gr mąki i reszta woda. A 65 gram mąki to ma ok. 200 kcal. A skąd to wiem? Bo sam piekę chleb na zakwasie i musiałem poznać proces. Nie dziękujcie.
Szacuny
5
Napisanych postów
18
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
323185
Zresztą spójrzcie na etykietę i skład tego grahama: mąka żytnia 49% i pszenna 12%. Czyli w 100 gramach chleba 49gr mąki żytniej i 12 mąki pszennej. Razem 61 gram mąki.
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
1611
Co do grahama czyli 113 kcal to może jakimś cudem udało im się to jakoś uzyskać. Ten chleb jest dosyć suchy i w pracy jem go tylko do zupy, w domu korzystam z opiekacza, żeby był lepszy. Może tam rzeczywiście na czymś przyoszczędzili. Napiszę do producenta w sprawie tego wojskowego i dam znać.
Ps. Przyzwyczajenie do entera sprawia, że nie piszę w jednym poście.Sorry, będę się pilnować.
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
zdecydowanie coś jest nie tak z tym składem, w przypadku tak małej puli kalorycznej a jednak w tym produkcie coś musi być, bo z samej wody i powietrza nie jest robiony, to jedyna szansa na obniżenie puli kalorycznej to zrobienie tego produktu z jakiegoś produktu np. błonnikowego, przykładem tego jest np. mąka konjac i robione z niej makaron i ryż. W składach tych chlebów nie widać, żeby był jakikolwiek produkt, który mógłby być takim wypełniaczem błonnikowym, dlatego jak Ci się chce to wyjaśnij tę kwestię z producentem, bo ewidentnie jest tam jakiś błąd