Zarówno bataty jak i zwykłe ziemniaki są świetnym źródłem węglowodanów na diecie redukcyjnej i nie powinniśmy się martwić o ich indeks glikemiczny.
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, zarówno osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Jednakże na ile indeks glikemiczny może mieć przełożenie na naszą dietę, stan naszej sylwetki oraz zdrowia?
Indeks glikemiczny
Indeks lub wskaźnik glikemiczny w skrócie IG/GI jest klasyfikacją produktów żywieniowych na podstawie badania glikemii poposiłkowej - wpływu pokarmów na poziom glukozy we krwi po 2-3 godzinach od spożycia danych produktów.
Indeks glikemiczny jest opracowany w dużym uproszczeniu m.in. dlatego, że bada jedynie wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwii, pomijając zarówno
białka i tłuszcze. Co więcej, w badaniach sprawdzano wyłącznie poziom cukru we krwi, nie badano wpływu pokarmów na insulinę. Może to prowadzić do mylnej oceny wpływu pokarmu na poziom insuliny, co ma kluczowe znaczenie chociażby w diecie cukrzyków.
Ładunek glikemiczny
Dużo dokładniejszą metodą jest zbadanie ładunku glikemicznego, który określa wpływ spożycia danego produktu na zmiany cukru we krwi. Jest dużo dokładniejszy niż indeks glikemiczny, ponieważ uwzględnia nie tylko szybkość wchłaniania cukru, ale również jego ilość w porcji produktu.
Świetnym przykładem dla porównania rzetelności indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego jest chociażby porównanie arbuza, którego IG = 72 i czekolady mlecznej o wartości IG = 49. Logiczne jest że 100 g czekolady mlecznej podniesie dużo bardziej cukier w naszej krwi oraz spowoduje większy wyrzut insuliny niż 100 g arbuza. W 100 g arbuza jest prawie 7 razy mniej cukru niż w 100 g czekolady mlecznej, jednak jego indeks glikemiczny jest wyższy.
Ładunek glikemiczny jest dokładniejszym sposobem na sprawdzenie wyrzut insuliny oraz cukru we krwi, ponieważ bierze pod uwagę zarówno indeks glikemiczny, jak i ilość węglowodanów i ich rodzaj w porcji na 100 g produktu. Wzór na ładunek glikemiczny to ilość węglowodanów w porcji, pomnożona przez indeks glikemiczny produktu, podzielona na 100 g produktu. Ładunek glikemiczny dla 100 g arbuza wynosi około 6 ŁG, zaś dla 100 g czekolady mlecznej około 35 ŁG.
