Szacuny
0
Napisanych postów
163
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2401
ELO
postanowiłem zrobić sobie bedtonowe obciążenie(dorobić bo metalowego brakuje:P).
I tu moje pytanie:
z 5x25 kg cementu ile wyjdzie kg obciążenia?
i jakie proporcje cementu z piachem?
tak żeby sie nie zozleciało i nie sypało.
ktoś mi kiedyś powiedział ze sam cement:D można tak?
jak najlepiej to zorganizować?
prosze o jakąś instrukcje
dzięki&pozdro
Szacuny
1
Napisanych postów
427
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
6084
Mimik , jesli nie zakupiles cementu to go nie kupuj , Kup zaprawe cementową ATLAS i nie bedziesz musial sie bawic z piachem (dodaje sie tylko wody , lec ja dalem jeszcze na 50 kg 1l wody szklanej ), a zaprawa mimo ze jest troche drozsza od betonu 15 zł za 25 kg u mnie w Wawie , to naprawde wytrzymala.
"A w ogóle to ile ciśniesz na klatę ,że taki mądry jesteś?"
Szacuny
0
Napisanych postów
198
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1865
5x25kg cementu ok, czyli łącznie mamy 125kg cementu.
Ja robie (i mam trwałe obciążenia) w stosunku 3:1 tzn. Jesli chcesz zrobic obciazenie 16kg to dajesz 12kg piasku i 4 kg cementu, chyba łapiesz :)
A piasek znajdziesz w piaskownicach na osiedlach, w piaskownicach do skoku w dal na szkolnych boiskach :) Moze dziwinie bedzie wygladac jak bedziesz zabieral ten piach ale polecam bo jest zazwyczaj czysty, bez kamieni traw itp.
Sam cement - no raczej nie :)
Gdy juz rozrobisz co trzeba to przed wlaniem zaprawy do wiaderka posmaruj wnetrze wiaderka czyms tlustym np. smarem albo nawet olejem z kuchni - dzieki temu pozniej latwo wyjmiesz obciazenie z wiaderka, o tym aby wlozyc jakas rurke zeby byl otwor to chyba wiadomo.
z wiaderka wyjmujesz po minimum 2 dniach schniecia !! nie wczesniej :) i pozniej polecam super sprawe - FARBA do betonu, mozna taka kupic i pomalowac obciazenie i dzieki temu DUZO MNIEJ sie kruszy :)
Szacuny
1
Napisanych postów
427
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
6084
woda szklana w polaczeniu z betonem daje wieksza wytrzymalosc , ja swoje tak samo malowalem olejna , tyle ze czarna ;) zaraz wrzuce fotki jak to sie prezentuje
"A w ogóle to ile ciśniesz na klatę ,że taki mądry jesteś?"
Szacuny
0
Napisanych postów
163
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2401
stosunek 3:1 wydaje mi sie ze dużo piachu:/
nic sie nie kruszy?dodajesz jakiś klej?
wypytuje sie tak ponieważ bede z betonu robił 1 raz i chce zeby wyszło trwałe i solidne
i mam nadzieje ze posłuży mi kilka lat:D