Mam taki problem. Mianowicie: czy suple białkowe można rozpuszczaćw ciepłe wodzie? Dodam, że trochęsiew tym orientuję, ale nie jestem pewien.
Białko denaturuje (tzw. ścinanie się) w 42 do 45st.C. Kiedyś gdy rozpuściłem białko w ciepłej wodzie shaker mi dosłownei wybuchł i oblałem cały pokój
. Ale jest zaleta, w ciebłej wodzie sięrozpuszczają, a w zimniej słabiutko (bynajmniej te prepartaty białkowe, z którymi miałem do czynienia). Po owym ferajnym doświadczeniu, męczyłem się z rozpuszczaniem przez pół godziny w zimnej wodzie, ale teraz doszedłem do wmniosku, że lepiej i szybciej byłoby mieszać w ciepłej wodzie, w otwartych naczyniach.
Moje pytanie dotyczy tego, czy taki zdenaturowany suplement białkowy taci swoje właściwości, żywieniowe? Myślę, że mogą, ale z drugiej stronu wiem, że w zamkniętym układzie reakcyjnym pozostają takie same ilości wszystkich składników (prawo zachowania masy). inaczej mówiąc wszystko co było tam wprowadzone, tam zostaje, może być tylko w postaci innych związków, lub pod wpływem temperatury przejść w inny stan skupienia.
Drugim argumentem przemawaiającym za możliwością zalewania ciepłą wodą jest to, że gotujemy przecież jedzenie i nikt nie twierdzi, że traci ono swoje właściwości i zawartość białka.
Proszę o mądre odpowiedzi na ptyanie: czy można rozpuszczać preparaty białkowe w ciepłej wodzie, nie powodując przy tym utraty ich wartości odżywczych?
Jeśli nie zgadzacie się z tymi rzeczami, które napisałem wcześniej ajko moje rozważania an ten temat, proszę o sprostowanie.
Białko denaturuje (tzw. ścinanie się) w 42 do 45st.C. Kiedyś gdy rozpuściłem białko w ciepłej wodzie shaker mi dosłownei wybuchł i oblałem cały pokój

Moje pytanie dotyczy tego, czy taki zdenaturowany suplement białkowy taci swoje właściwości, żywieniowe? Myślę, że mogą, ale z drugiej stronu wiem, że w zamkniętym układzie reakcyjnym pozostają takie same ilości wszystkich składników (prawo zachowania masy). inaczej mówiąc wszystko co było tam wprowadzone, tam zostaje, może być tylko w postaci innych związków, lub pod wpływem temperatury przejść w inny stan skupienia.
Drugim argumentem przemawaiającym za możliwością zalewania ciepłą wodą jest to, że gotujemy przecież jedzenie i nikt nie twierdzi, że traci ono swoje właściwości i zawartość białka.
Proszę o mądre odpowiedzi na ptyanie: czy można rozpuszczać preparaty białkowe w ciepłej wodzie, nie powodując przy tym utraty ich wartości odżywczych?
Jeśli nie zgadzacie się z tymi rzeczami, które napisałem wcześniej ajko moje rozważania an ten temat, proszę o sprostowanie.
Jakby tu zarobić, żeby sięnei narobić.