Witam. Moj staż na siłowni 4lata waga 80kg wzrost 175. Chciałbym biegać dalsze dystanse i w jakimś przyzwoitym czasie, potrzebne mi to bedzie do testów sprawnościowych. Poza siłownia 3 raz w tyg ( 2 razy góra, raz dół) w wakacje jezdziłem dalekie dystanse na rowerze lecz gdy zaczałem biegać jakoś od 2 miesiecy średnio mi się to przełożyło na jakość biegu,rower praktycznie w niczym nie pomógł,czy wiedz jest sens do dołożyć jako taki dodatek do biegania czy kompletenie sie nie przyda. Druga rzecz mam silne i dobrze rozbudowane nogi,czy dalszy ich trening na siłowni przyczyni sie pozytywnie czy negatywnie do biegana i ostatnia rzecz czy musze schudnać? Bo nie powiem czesto musze biegac na czczo bo potem czuję sie jak kamień,ale z drugiej strony widziałem nie raz żołnierza ktory jest dobrze zbudowany nie chudy, a biegał maratony. Co o tym myślicie.Pozdro
...
Napisał(a)
Myślę, że przede wszystkim powinieneś wyznaczyć sobie jeden główny cel i pod niego układać treningi. Jeśli priorytetem jest bieg, to ułóż plan treningowy pod konkretny dystans, a siłownie oraz całą pozostałą aktywność (rower, pływanie) potraktuj jako dodatek, bądź zamiennik treningu biegowego. Trening siłowy proponowałabym 2 razy w tygodniu, po ok 3 serie po 3-5 powtórzeń. Skup się na ćwiczeniach złożonych, wielostawowych. Niżej podrzucam Ci bardzo ciekawy artykuł, na temat treningu siłowego dla biegaczy.
https://www.sfd.pl/art/Trening/Siłownia_i_bieganie._Czy_biegacze_powinni_trenować_na_siłowni_-a3995.html
Nie wiem co masz na myśli mówiąc dalsze dystanse. Czy będzie to 42 km czy więcej…
Ale jeśli planujesz biegać maratony, to z pewnością masa ciała będzie dla Ciebie zbędnym ciężarem - szczególnie te tłuszczowa, ale zbyt duża masa mięśniowa niestety też. Jeśli chodzi o jedzenie przed biegiem, proponowałabym zjeść coś bardzo lekkostrawnego i pożywnego z wysokim udziałem węglowodanów. Lekkostrawny posiłek doda Ci energii i nie będzie zalegał na żołądku.
Kiedyś trenując wioślarstwo sporo biegałam, chodziłam na siłownie budowałam masę mięśniową i jednocześnie uzyskiwałam dobre wyniki (jak na moją grupę wiekową) w bieganiu. Także nie widzę żadnych przeszkód do połączenia tych dwóch dyscyplin. Zaznaczę jednak, że mowa tutaj o kształtowaniu sylwetki, poprawie wyglądu, a nie o wyglądzie kulturysty.
https://www.sfd.pl/art/Trening/Siłownia_i_bieganie._Czy_biegacze_powinni_trenować_na_siłowni_-a3995.html
Nie wiem co masz na myśli mówiąc dalsze dystanse. Czy będzie to 42 km czy więcej…
Ale jeśli planujesz biegać maratony, to z pewnością masa ciała będzie dla Ciebie zbędnym ciężarem - szczególnie te tłuszczowa, ale zbyt duża masa mięśniowa niestety też. Jeśli chodzi o jedzenie przed biegiem, proponowałabym zjeść coś bardzo lekkostrawnego i pożywnego z wysokim udziałem węglowodanów. Lekkostrawny posiłek doda Ci energii i nie będzie zalegał na żołądku.
Kiedyś trenując wioślarstwo sporo biegałam, chodziłam na siłownie budowałam masę mięśniową i jednocześnie uzyskiwałam dobre wyniki (jak na moją grupę wiekową) w bieganiu. Także nie widzę żadnych przeszkód do połączenia tych dwóch dyscyplin. Zaznaczę jednak, że mowa tutaj o kształtowaniu sylwetki, poprawie wyglądu, a nie o wyglądzie kulturysty.
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!