Szacuny
3
Napisanych postów
2609
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
29039
Cześć.
Wcześniej na forum znalazłem taki artykuł, który opowiadał o tym, że nie należy biegać po treningu siłowym. Prawda to? Nie jestem pewien, kto jest autorem tego artykułu, ani nie jestem w stanie go znaleźć na chwile obecną.
Od 3 tygodni biegam w bluzie 30 minut na bieżni po treningu, by wypalić troszkę brzucha na wakacje . Ćwiczę Poniedziałek, środa, piątek i sobota. I właśnie zastanawiam się czy biegać 30 minut po siłowni czy w dnt zrobić sobie 30-40 minut aerobów, ale wtedy musiałbym inaczej to rozplanować
Szacuny
3
Napisanych postów
2609
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
29039
Jeszcze taka sprawa we wtorki i czwartki mam 45 minutowy trening boksu. 15 min rozgrzewka (glownie skakanka) i 30 minut technika, ew. na koniec jakis sparing.
Czy to nie będzie za dużo? DNT bez sportu zostanie mi tylko niedziela na regenracje
Szacuny
1663
Napisanych postów
27216
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
516400
Po siłowni biegaj po 20 minut maksymalnie 30. Nie ma miejscowego spalania tłuszczu, jak redukcja to dieta z ujemnym bilansem kcal abo low carb. Ja osobiście polecałbym bardziej interwały z x 2 do 3 w tygodniu ( spalasz więcej kcal ) w dnt z resztą nic o Tobie nie wiemy.
Po co biegasz w bluzie? to nie ma nic do rzeczy, chyba, że lubisz się pocić.
Szacuny
601
Napisanych postów
36399
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
297123
Były badania na forum że bieganie po treningu siłowym spowalnia proces budowania masy mięśniowej, bieganie w dnt jest ok jeśli wliczy się w zapotrzebowanie
Aeroby wykonywane po treningu siłowym nasilają mikrourazy mięśniowe (DOMS; stan zapalny) i rozpad białek. Naukowcy stwierdzili także, że trening wytrzymałościowy i siłowy aktywują antagonistyczne procesy w mięśniach. Ścieżka dla treningu wytrzymałościowego dotyczy AMPK PGC-1, co hamuje ścieżkę wykorzystującą mTOR (typową dla treningu siłowego). Trening aerobowy wykonywany po siłowym hamuje anabolizm, zwiększa katabolizm – poprzez aktywację genów odpowiedzialnych za rozpad tkanki mięśniowej. M.in. stwierdzono, że jazda na rowerze wykonywana zaraz po treningu siłowym spowodowała wzrost muscle ring-finger (MuRF) o 52% - jest to czynnik odpowiedzialny za rozpad tkanki mięśniowej (przypis 6).
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
7
Tylko nie mówcie, że od biegania sie spalaja miesnie heh bo to smieszne, normalnie bedą rosły, do spalania sie tkanki miesniowej w celu wytworzenia energii niezbednej organizmowi do zycia dochodzi w sytuacjach kryzysowych, dlugotrwałego głodu lub kilkunasto godzinnego wysilku, a nie 20 minut biegu... w 20 minut to najwyzej glikogen zostanie przetworzony w watrobie na glukoze..., nastepnie hydrolizowane sa tluszcze do glicerolu i kwasow tluszczowych pozwalajace teoretycznie nawet do kilkudziesieciu godzin wysilku
Zmieniony przez - raven19944 w dniu 2013-06-02 17:28:49
Szacuny
9
Napisanych postów
1419
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
12943
Też już wielokrotnie spotkałem się z opinią że bieganie po treningu siłowym nie sprzyja budowaniu się masy mięśniowej. Zresztą każdy robi jak woli, jeżeli będzie brak zauważalnych efektów to lepiej przerwać i tak jak Ozzy pisał biegać w dnt. Spieranie się o to jest nie na miejscu ponieważ daleko nam do profesjonalistów, i jedyna wiedza jaką mamy to własne doświadczenie (w większości) :P