Szacuny
4
Napisanych postów
23
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
100
Miałem zabieg chirurgiczny i mam pod skórą twarde zrosty, blizna jest całe szczęście niewidoczna za bardzo ale za to pod skórą jest za duzo twardego. Masowałem blizny ze 2 miesiące maścią Contractubex, dosyc mocno, po 2-3 razy dziennie i za duzo to nie dało. Teraz kupiłem maść Dermatix za 180zł! i stosuje ją z tydzień, narazie zmian nie widac, mam nadzieje ze cos pomoze ale mam dylemat. Poniewaz....gdy masowałem codziennie blizny mocno Contractubexem po masazu były spoko, miękkie ale tylko na jakis czas, do kolejnego masazu a tą maść Dermatix tylko sie lekko smaruje blizne i pozostawia ją. Cos sie boje ze bez ostrego masazu to ta maść duzo nei da i czy nie wrócic do poprzedniej??? A moze jeszcze jakąś inną dobrą znacie? Pls o podpowiedź
Szacuny
6313
Napisanych postów
78032
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766991
Zrosty pooperacyjne są wynikiem naturalnego, ale nieprawidłowego gojenia się tkanek po zabiegu operacyjnym. Między gojącymi się tkankami powstają zbliznowacenia zwane zrostami. Dane potwierdzają, że powstają one u blisko 90% pacjentów po operacjach. Wydawać by się mogło, że sam zabieg lub operacja jest najważniejsza. Mało jednak kto zdaje sobie sprawę z tego, że powstające zrosty mają również bardzo istotne znaczenie w dojściu do pełnej sprawności.
Nieprzyjemnym efektem powstania zrostów mogą być bóle występujące w miejscu po zagojeniu się rany. Często ma to miejsce w okolicach brzucha. Czasami głębokie zrosty wymagają ponownej operacji ich usunięcia. Większość zrostów podskórnych można jedna usunąć w wyniku zabiegów z fizjoterapeutą, który masując miejsce rany oraz stosując specjalistyczne zabiegi, jest w stanie zniwelować powstałe zrosty lub uniknąć ich powstania. Dlatego też zdecydowanie warto po zabiegach chirurgicznych udać się do fizjoterapeuty, który pomoże nam uniknąć możliwych, późniejszych problemów.
Szacuny
56
Napisanych postów
533
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2237
GOJENIE RANY OPERACYJNEJ PZREZ ZIARNINOWANIE NORMALNY PORECES ALBO POWSTAL CI ZROST JAK SZYLI MIESNIE JA NA ODZDZIALE OSTATNIO WIDZIALEM TAKA NA DWA PALCE ZIARNINE POD SKORA NIE ROZPUSCISZ JEJ BO TO NIE BLIZNA W SKORZE
1
"po co byc za wysoko jak mozna spokojnie byc nisko"
Szacuny
4
Napisanych postów
23
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
100
Miałem zabieg na ginekomastie. Blizn nie widac, takie kreseczki malutkie ale, właściwie nic. Za to troche twarde sutki przez to mam bo pod nimi jest blizna, pod skórą i troche je uwypukla nawet, tzn. leciutko. No i chce te blizny zlikwodowac, zmiękczyc i zmniejszyc. Poradzcie cos
Szacuny
56
Napisanych postów
533
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2237
wedlug mnie to jakas pozostalosc po gruczole albo ziarnina po szyciu z reszta blizny pod skora sie nie da usunac bo to jest ziarnina pod skora cepany i innen zabawki na blizny skorne
3
"po co byc za wysoko jak mozna spokojnie byc nisko"
Szacuny
7
Napisanych postów
41
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
1489
hej Kolego!ja mialam operowana przepuklinę i powiem Ci, ze przez pewien czas to wydawalo mi się, ze mam jakis drut wszyty w pachwine ;/ beznadzieja. Nie wiem czym Ty sie w ogole martwisz,pphhii jakas blizna. Ja stosowalam cepan, ale szczerze mowiąc nie oczekuj cudów. Stsuj masaze nawet pod prysznicem. Na noc ewentualnie masaz i zostaw warstwe kremu, na to oklad z gazy i zalep plastrem. Skóra powina byc glladsza.