Siema!
Na forum znajduje się sporo osób, które preferują diety, bazujące na tłuszczach jako głównym źródle energii. Poniższy przepis to prosty i smaczny sposób na pokrycie sporej części dziennego zapotrzebowania na tenże składnik. Zawsze to jakaś alternatywa dla spijania oliwy z kieliszka
Produkty (w moim przypadku na 2 porcje):
- boczek surowy bez skóry i żeber (w miarę chudy) : 500g
- cebula: 300g
- jabłko: ok.100g
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
1. Boczek kroimy w plastry grubości ok. 1 centymetra, posypujemy pieprzem.
2. Na patelni z odrobiną tłuszczu smażymy plastry boczku, po usmażeniu solimy
3. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w plastry/pióra cebulę, gdy zmięknie wrzucamy boczek i pokrojone jabłko. Dusimy pod przykryciem aż jabłko zmięknie. Doprawiamy obficie majerankiem, a także solą i pieprzem do smaku
Wartości odżywcze na porcję:
B - 25~28
W - 12
T - 120-130
Wrzuciłem ten przepis bardziej jako propozycję okazjonalnego urozmaicenia menu niż jego stały punkt...chociaż, o ile mnie pamięć nie myli, to Koniu w którymś ze swoich dzienników też wpyerdalał co jakiś czas smażony boczek więc może nie wyłapię bana za zaśmiecanie działu
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2012-06-28 00:29:18
Na forum znajduje się sporo osób, które preferują diety, bazujące na tłuszczach jako głównym źródle energii. Poniższy przepis to prosty i smaczny sposób na pokrycie sporej części dziennego zapotrzebowania na tenże składnik. Zawsze to jakaś alternatywa dla spijania oliwy z kieliszka

Produkty (w moim przypadku na 2 porcje):
- boczek surowy bez skóry i żeber (w miarę chudy) : 500g
- cebula: 300g
- jabłko: ok.100g
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
1. Boczek kroimy w plastry grubości ok. 1 centymetra, posypujemy pieprzem.

2. Na patelni z odrobiną tłuszczu smażymy plastry boczku, po usmażeniu solimy

3. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w plastry/pióra cebulę, gdy zmięknie wrzucamy boczek i pokrojone jabłko. Dusimy pod przykryciem aż jabłko zmięknie. Doprawiamy obficie majerankiem, a także solą i pieprzem do smaku

Wartości odżywcze na porcję:
B - 25~28
W - 12
T - 120-130

Wrzuciłem ten przepis bardziej jako propozycję okazjonalnego urozmaicenia menu niż jego stały punkt...chociaż, o ile mnie pamięć nie myli, to Koniu w którymś ze swoich dzienników też wpyerdalał co jakiś czas smażony boczek więc może nie wyłapię bana za zaśmiecanie działu

Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2012-06-28 00:29:18