Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
43
Dzień dobry, mam takie pytanie może ktoś z was się orientuje. Przeciążyłam ostatnio kolana w związku z tym zrobiłam USG. Poza zmianami zapalnymi mam napisane na USG kolana - wyraźne cechy lateralizacji, przyparcia bocznego i wysokie ustawienie rzepki. Nie boli mnie to, aczkolwiek mam też chondromalacja dyskretna II stopnia i zmiany przeciążeniowe w obrębie wieńca promienistego wiązadła właściwego rzepki (samo wiązadło jednorodne).
Byłam u fizjoterapeuty odnośnie tych zmian przeciążeniowych i pytałam się oo to boczne przyparcie rzepki. Powiedział, że jak nie boli, to nie trzeba nic z tym robić. Co o tym myślicie? Czy na prawde nic z tym nie trzeba robić? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
43
Dzieki za odpowiedz. U poprzedniego fizjoterapeuty bylam z powodu przeciazenia sciegna achillesa. Dal mi cwiczenia, przysiady na jednej nodze aby wzmocnic nogi. Zaufalam jemu, robilam przysiady 2 miesiace codziennie tak jak kazal. Efekt... zapalenie kaletki, gesie stopy, zapalenie przyczepu muesnia dwuglowego uda itd.. to wszystko w obu kolanach. Teraz mam fizykoterapie z tego powodu, bralam tez leki przeciwzapalne.Sztywnosc achillesa jak byl tak jest. To boczne przyparcie rzepki wyszlo wlasnie na tym usg ktore zrobilam po tym przeciazeniu. jJuz 6 tygodni minelo od kiedy przestalam robic zlecone przez niego cwiczenia. Prawie nie chodze, oszczedzam sie. Nie wiem jak by bylo jakbym przeszla z kilometr. Boje sie chodzic wiecej, tymbardziej z tym bocznym przyparciem rzepki nie wiem czy moge chodzic.I jak tu zaufac fizjoterapeucie, szczerze stracilam zaufanie. Dlatego chcialam sie dowiedziec jeszcze z innego zrodla...
Szacuny
2090
Napisanych postów
49893
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
492546
Może to być spowodowane przyparcie rzepki tym bardziej skoro w badaniu obrazowym wyszło, warto sprawdzić jak napięcie w pośladu czy paśmie biordowo-piszczelowym bo tam często wyżej jest problem który to powoduje a akurat w tym przypadku jesteś w stanie samemu trochę popracować, porozciągać pośladkowe, przerrolować pośladki, bruzdy, pasmo.
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
43
Dziękuję bardzo za chęć pomocy byłam u lekarza (zaryzykowałam mam nadzieje ze koronawirus mnie nie dopadnie). Okazalo sie ze nie mój achilles sprawiał mi od samego poczatku problem ale mięsien piszczelowy tylny.
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
43
Bardzo dziekuje za chec pomocy, jest Pan bardzo miły. Byłam u ortopedy okazało sie, ze to nie achilles sprawial mi problem od poczatku ale mięsien piszczelowy tylny. Kazal mi znalezc cwiczenia na yt i wykonywac. Powiedzial, ze powodem jest to ze mam plaskostopie podluzne i poprzeczne. Kazał kupic wkladki. Chłodzic i stosowac fastum a pozniej jak przestanie juz bolec to robiec cwiczenia. Nastepnie po tygodniu cwiczen sprobowac na zewnatrz sie przespacerowac. Jesli chodzi o cwiczenia to znalazlam cos takiego:
Piszczelowy tylny
Natomiast na boczne przyparcie rzepki rollowanie:
Czy mógłby Pan spojrzec na to, czy to jest ok? Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc w tej szczegolnej sytuacji, nie che juz sie narazac i chodzic do fizjoterapeuty, sytuacja z korona sie pogorszyla znaczaco.
Zmieniony przez - Alik78 w dniu 2020-03-26 14:15:41
Zmieniony przez - Alik78 w dniu 2020-03-26 14:18:40