Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
605
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum dyskusyjnym. Zgłaszam się do was z prośbą o przedstawienie zakresu technik podstawowych z bokkenem (AIKIDO), mam zamiar zdawać niebawem na 5 kyu, toteż chciałbym się zaznajomić z technikami również poza treningiem. We wszystkich spisach wymagań na poszczególne stopnie, napisane jest tylko "techniki podstawowe", lecz jakie techniki dokładnie wchodzą w ich zakres? które suburi, jakie postawy?
Pozdrawiam.
“Myśl o tym, aby nieść pokój ludziom na całej ziemi, a nie o tym, by nabrać siły i gromić zastępy wrogów.”
Szacuny
26
Napisanych postów
7168
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
46566
1. Witamy.
2. Która organizacja? Od tego najwięcej zależy.
3. Nie we wszystkich federacjach egzaminuje się z kena i jo, nawet jeśli w książeczce jest rozpiska suburi. Dowiedz się, czy aby na pewno masz broń na egzaminie.
4. Cholera wie, czego mogą wymagać-na pewno nie zaszkodzi znajomość ashi sabaki, kilku pierwszych suburi(ze 2 lub 3), seria shomen kiri w miejscu ze zmianą nóg, seria kiri gaeshi w miejscu oraz shiho kiri. Chyba, że masz sekcję wybitnie "ustawioną" pod ken i trenujecie kata kashima-wtedy któreś mogą się pojawić. Tak czy inaczej-nie panikuj i zapytaj swojego sensei, on Ci wyjaśni czego masz się spodziewać.
Zmieniony przez - Cavior w dniu 2007-07-07 22:22:16
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
605
Organizacja aikikai, sekcja jest średnio nastawiona na techniki związane z jo i bokken, dużo bardziej (według mnie oczywiście) skupiamy się na technikach ręcznych. Jednakże, fakt faktem jest, że na piąte kyu ważna jest znajomość technik z użyciem bokkena.
Cavior, dzięki za odpowiedź. zdawałeś już może egzamin na 5 kyu? Jeżeli tak to powiedz mniej- więcej czego od ciebie wymagali. Pozdrawiam
PS Nie myślcie tylko, ze staram sie wyuczyć technik poszczególnych, po prostu z racji, iż bokkenem posługuję się rzadziej, chciałbym dopracować pewne aspekty posługiwania się nim.
Zmieniony przez - AikiKarol w dniu 2007-07-08 10:17:24
“Myśl o tym, aby nieść pokój ludziom na całej ziemi, a nie o tym, by nabrać siły i gromić zastępy wrogów.”
Szacuny
26
Napisanych postów
7168
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
46566
Które Aikikai? PFA, PSA czy któraś poboczna organizacja?
U nas w sekcji (jak zresztą chyba w całej PFA) broń nie jest obowiązkowa na egzaminach. Przy zdawaniu na shodan pojawiają się techniki obrony przed bronią/odbierania broni/obrony przed odebraniem broni, ale do 1 dana masz jeszcze trochę czasu
Co do egzaminu jako takiego-techniki masz w książeczce. Oprócz materiału z 5 kyu odśwież sobie 6 kyu (na każdym egz mogą sprawdzić znajomość technik z poprzedniego stopnia) i popracuj nad różnymi wariantami kokyu nage (najbardziej prawdopodobny atak: gyaku, ale przerób też aihanmi i shomen, tak, żebyś miał po przynajmniej 3 wersje na każdą sytuację), ale tu już bardzo dużo zależy od egzaminatora.
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
605
Organizacja- PSA. Przejrzałem właśnie techniki na 5 i na 6 kyu. jak już wcześniej wspomniałem, z technikami ręcznymi problemów nie będzie. Jedynie "martwi" mnie bokken, ponieważ nie wiem jakich technik się spodziewać. Pojęcie "techniki podstawowe" może mieć bardzo szerokie pojęcie. Cóż, będzie co ma być. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Szacuny
0
Napisanych postów
33
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
325
Trenuje w federacji renshin tak naprawde proponowalbym skupic sie na treningu poprzedzajacym zdawanie na egzamin bo to wlasnie na nim tak naprawde zdajesz... egzamin jest juz tylko formalnoscia.
tak jak pisal poprzednik podejsc i zapytac sie nie zaszkodzi ;)
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
69
hehe zgadzam sie w zupelności z imey'em^^
to trening i to jakie masz podejście do niego decyduje o zdaniu bądź nie....
Gdy zdawałam kazali mi strobic pare kesa i shomen... reszte widzieli na treningu.... Nie mozna sie łudzić ze sie schowasz podczas ćwiczeń! sensei napewno wszystko zobaczy^^
powodzenia w trakcie egzaminu!