Chcę zacząć swoją przygodę z siłownią i treningami boksu. Wcześniej 4 lata grałam w piłkę nożną ale wszystko zakończyłam 2 lata temu. Jedyny ruch na ten moment to wf. O boksie myśle raczej w sposób profesjonalny, zawody i kadra dlatego na siłowni chciałabym skupić się na zwiększeniu siły i wytrzymałości. Wiem, że dieta i nadwyżka kaloryczna musi być, ale mam pytania dotyczące treningu. Treningi boksu mam w poniedziałki i środy, a na siłowni mogę być tylko w tygodniu też przed lub po boksie. Pamiętając o regeneracji, w weekendy mam do dyspozycji jedynie rower, skakankę i hantelki 2 kg. Słyszałam coś o FBW ale nie wiem czy nie lepiej podzielić trening na poszczególne partie? myślałam też o stworzeniu planów A i B i stosowaniu ich na zmianę ale nie do końca wiem jakie ćwiczenia wybrać i jak ułożyć plan. Jeśli to ważne to dodam że mam 15 lat 165cm i 51km. Jest w stanie ktoś pomóc mi jaki plan i ćwiczenia wybrać oraz jak ułożyć taki plan z rozkładem na dni?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Witaj!
Treningi boksu mam w poniedziałki i środy, a na siłowni mogę być tylko w tygodniu też przed lub po boksie.
nie jest to rozwiazanie optymalne, ciezko bedzie ci zrobic trening silowy i dac z siebie wszystko na treningach boksu. Osobiscie w tym wieku bym nie wykonywal tych dwoch treningow jeden po drugim... postawilbym na trening z wlasnym ciezarem ciala w domu z uzyciem wlasnie tego sprzetu co masz w dni wolne od boksu,
Pamiętając o regeneracji, w weekendy mam do dyspozycji jedynie rower, skakankę i hantelki 2 kg. Słyszałam coś o FBW ale nie wiem czy nie lepiej podzielić trening na poszczególne partie?
zdecydow3anie w tym przypadku bazuj na treningu calego ciala na jednej sesji treningowej
myślałam też o stworzeniu planów A i B i stosowaniu ich na zmianę ale nie do końca wiem jakie ćwiczenia wybrać i jak ułożyć plan. Jeśli to ważne to dodam że mam 15 lat 165cm i 51km. Jest w stanie ktoś pomóc mi jaki plan i ćwiczenia wybrać oraz jak ułożyć taki plan z rozkładem na dni?
https://www.sfd.pl/art/Trening/Trening_z_ciężarem_własnego_ciała_dla_początkujących_nastolatków-a7476.html
Treningi boksu mam w poniedziałki i środy, a na siłowni mogę być tylko w tygodniu też przed lub po boksie.
nie jest to rozwiazanie optymalne, ciezko bedzie ci zrobic trening silowy i dac z siebie wszystko na treningach boksu. Osobiscie w tym wieku bym nie wykonywal tych dwoch treningow jeden po drugim... postawilbym na trening z wlasnym ciezarem ciala w domu z uzyciem wlasnie tego sprzetu co masz w dni wolne od boksu,
Pamiętając o regeneracji, w weekendy mam do dyspozycji jedynie rower, skakankę i hantelki 2 kg. Słyszałam coś o FBW ale nie wiem czy nie lepiej podzielić trening na poszczególne partie?
zdecydow3anie w tym przypadku bazuj na treningu calego ciala na jednej sesji treningowej
myślałam też o stworzeniu planów A i B i stosowaniu ich na zmianę ale nie do końca wiem jakie ćwiczenia wybrać i jak ułożyć plan. Jeśli to ważne to dodam że mam 15 lat 165cm i 51km. Jest w stanie ktoś pomóc mi jaki plan i ćwiczenia wybrać oraz jak ułożyć taki plan z rozkładem na dni?
https://www.sfd.pl/art/Trening/Trening_z_ciężarem_własnego_ciała_dla_początkujących_nastolatków-a7476.html
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
...
Napisał(a)
Wychodzi na to ze niemasz czasu na siłownie bo jednego dnia bedzie ciezko wytyrać jeden i drugi trening, To co wysłał Ci TomQ sprawdzi się dobrze.Szczególnie podoba mi się ze jest tam dynamiczne cwiczenie takie jak przysiad z wyskokiem, Jak chcesz powaznych wyników takich jak kadra to boks 2x to mało, będą poważne braki kondycyjne. Trzeba bedzie dodac jakies cardio ze 2-3 razy w tygodniu żebys nie odstawał kondycyjnie. Wiadomo najlepiej kondycje do sportu robi się sportem który uprawiasz ale bieganie też cos pomoże albo skaknka o której pisałes ze masz też się nada
...
Napisał(a)
Rozumiem, że jesteś młody i masz wysokie aspiracje, ale trenując dwa razy w tygodniu określoną dyscyplinę sportową, niestety wiele w tym kierunku nie osiągniesz. Obecnie już dzieci 5-7 lat trenują częściej.
Poza tym, rozumiem że masz trenera. Myślę, że to właśnie on powinien pomóc Tobie w doborze odpowiedniego treningu siłowego, siłowo-wytrzymałościowego, czy też funkcjonalnego pod poprawę możliwości wysiłkowych w boksie. Tak to powinno wyglądać, a nie trenowanie pod kątem hipertrofii. To nieszczególnie idzie w parze.
Poza tym, rozumiem że masz trenera. Myślę, że to właśnie on powinien pomóc Tobie w doborze odpowiedniego treningu siłowego, siłowo-wytrzymałościowego, czy też funkcjonalnego pod poprawę możliwości wysiłkowych w boksie. Tak to powinno wyglądać, a nie trenowanie pod kątem hipertrofii. To nieszczególnie idzie w parze.
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!