Szacuny
0
Napisanych postów
14
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
522
Witam!
Mam na szyi uwypuklenie, wystający kręg szyjny. Na wikipedii wyczytałem: "Czasami listewka przednia jest znacznych rozmiarów i oddzielona od wyrostka poprzecznego - ma wtedy nazwę żebra szyjnego."
Wczoraj pierwszy raz robiłem przysiad ze sztangą, i dzisiaj odczuwam ból, jak dotykam tego miejsca. Co powinienem zrobić? Moge robić przysiady, mimo to, czy powinienem je sobie odpuścić? Da się to skorygować? Może to kwestia techniki, umieszczenia sztangi?
Szacuny
0
Napisanych postów
14
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
522
No dokładnie o taką jedną kulke :P Ale nie każdy to ma, ja to mam po matce. Widziałem już to u kilku osób, kumpel z klasy też takie coś ma tylko większe ;]
Szacuny
15
Napisanych postów
840
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
22691
Mniemam, że jesteś trochę chudy i przy kładzeniu sztangi na barki położyłeś ją bądź co bądź na kościach - trochę ciężaru i boli :P
Uważam, że przy przysiadach możesz sobie śmiało kłaść na kark kawałek zwiniętego ręcznika, bądź jeśli ćwiczysz na własnej siłowni możesz opracować patent "miękkiego środka" sztangi, czyli przyczepić kawałek gąbki na gryf tak, żeby było wygodniej na barkach ;)
To taka moja opinia - nie wiem jak odczuwasz ten ból, więc ciężko poradzić coś konkretniejszego, ale z racji tego, że przysiady robiłeś pierwszy raz to jestem na 80% przekonany, że dobrze gadam
Szacuny
9
Napisanych postów
1118
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
12479
Sztangi się nie kładzie na karku lecz na górnej częsci łopatek. Obejrzyj jakieś filmiki szkoleniowe na necie. Zwróć baczną uwagę na postawę zawodników.
Szacuny
4
Napisanych postów
181
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
3152
żadne tam żebro szyjne.....
brawdopodobnie jestes szczupły jak napisał mój poprzednik i wyrostki kolczyste C7 czt Th1 są bardziej widoczne, a jak o nie opierasz to ból jest oczywisty jako że to nie same kości w kręgosłupie są a kręgi otaczają jakoby więzadła ;>
Poducz sie techniki wykonywania ćwiczenia, chyba ze masz ciągły problem z bólem wtedy RTG i do ortopedy ;]
Szacuny
0
Napisanych postów
14
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
522
Ta "buła" to właśnie jest kręg szyjny. Chyba źle trzymałem tą sztangę, za bardzo na karku :D Ja sobie kładę taki grubszy polar na plecy, i dopiero potem sztanga. Poczekam aż przestanie boleć, i na następny raz postaram się zwrócić większą uwagę na technike.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6840
Napisanych postów
62862
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784521
Przede wszystkim sztnaga spoczywa na czworobocznym nie na karku
Druga rzecz konsultacja z lekarze bo jeśli masz coś z kregami w odcinku szyjnym moze sie skończyć kiepskimi objawami np bóle głowy drętwienie kończyn górnych itp
Szacuny
13
Napisanych postów
3948
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16264
napewno obiłeś kręg. i będzie bolało, i przysiady rób, ale staraj sie umieszczać sztange na kapyurach bardziej, ja nosiłem bluze z kapturem, żeby nie było bespośredniego kontaktu sztangi z szyją. ale na wszelki wypadek idź do lekaża, bo może masz uszkodzony kręgosłup, a nawet o tym nie wiesz. pozdro
Łowca Winstrolu w polskiej aptece zbieram sogi na speca