Szacuny
2010
Napisanych postów
3646
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
78425
Witam
Prawdopodobnie przez zbyt duza ilosc cardio cos sobie uszkodzilem. Ogniska bolu sa w miejscach oznaczonych na obrazku. Mialem rok przerwy od cardio i wszelkich treningow obciazajacych stope. Poza bolem wystepuje strzelanie ktore nie boli. Na moje oka sa to sciagna.
Jakie badanie zrobic? Usg czy przeswietlenie?
Ktos mial podobna przypadlosc?
Jedyne co znosze dobrze to jazde na rowerze ale takim zwyklym bo stacjonarne tez wywoluja bol.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
Nic nie robić. To bardzo wrażliwe miejsce na przeciążenia/mikrourazy (szczególnie kiedy zacząłeś robić to czego nie robiłeś dawno). Doraźnie maść/żel diclofenak/naproxen załatwi sprawe w ciagu 5-7dni. Kiedy przestaje boleć staraj się rozciągać jak siedziesz, czyli stopa w górę i powlne ruchy jedna/druga strona lewy/prawy bok itd... Niedługo kilka minut.
Szacuny
2010
Napisanych postów
3646
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
78425
Tylko ze to sie zaczelo przed ta przerwa. Juz chodzic nie moglem. Wtedy tez zezerlem troche diclofenaku. dalem odpoczac z rok czasu. kilka dni poskakalem i znowu wrocilo.
Rozciaganie sama sila stopy czy pomagac rekoma?
Zmieniony przez - marianzulek w dniu 2020-04-12 13:37:09
Szacuny
838
Napisanych postów
13750
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
127240
Oj tam, myślę, że daj po prostu trochę czasu żeby się jakiś ewentualny stan zapalny zagoił.
Co do strzelania, to mi kostka strzela już od lat, podczas biegania na salce się śmieją ze mnie, że nie muszę rytmu nadawać w biegu bo mnie słychać. podejrzewam, że wynika to z tego, że raz - skręciłem fest tą kostkę, dwa - że przez tyle lat kopania i urazów po zawodach już tam mam na stałe coś "zwalone"
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
Vit możesz brać, efekt z tego żaden będzie jeśli chodzi o ten temat. Mi strzela wszystko jak rupieć jak wstaje rano ale 30min robię trucht z rana po 0,5L wody i jakoś się człowiek rozrusza. Ile w domu siedzisz a ile się ruszasz nie wliczając w to treningu?
Szacuny
2010
Napisanych postów
3646
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
78425
Ostatnio to siedze 24h w domu Probowalem marsze z rana ale tez zaczyna bolec jesli za duzo chodze. Przyznam ze od czasu jak mnie noga wylaczyla z chodzenia to siedzialem w domu z zonka w stanie blogoslawionym, okolo rok czasu bardzo malo ruchu mialem. A jakies wysilki tlenowe to praktycznie wcale bo zaraz sie nawraca. Aktualnie jest ladna pogoda to rower bym wystawil i sie poruszal ale... na tyle co studiowalem medycyne google to jest przetarcie/obtarcie sciegna lub wiazadla.
Szacuny
19
Napisanych postów
176
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
4161
Po pierwsze - ładną masz stopę :) Po drugie - w których momencie pojawia się ból(podczas zgięcia grzbietowego, podeszwowego, supunacji, pronacji, stawiania pięty na podłozu, odbicia) ? Jaki to jest ból(klujący, piekący, tępy) czy jest tylko tu czy gdzies promieniuje na łydkę? Czy boli przy palpacji?