Cześć wszystkim, mam do Was pytanie. Otóż będę teraz szedł do 2 liceum. Codziennie rano wstaję przed 6 by zdążyć na autobus o 6.50 i jadę do szkoły oddalonej o 40km ode mnie. Mam 7-8 lekcji, zazwyczaj potem zostaję od razu w szkole i jadę dalej autobusem na trening koszykówki bądź też idę na siłownie kiedy nie mam treningu. l tak w sumie dzień w dzień. Brakuję mi zazwyczaj siły kiedy wstaje jak i w ciągu dnia czasami, nie chce mi się, tracę motywację i na treningu po prostu zamulam często, szybko opadam z sił itp. Coraz częściej zdarza mi się tak na meczu, że tracę szybko siły ;/. Więc moje pytanie jest takie, czy w takim wypadku pomogło by mi coś stosowanie jakiegoś suplementu jak np. przedtreningówki, carbo lub coś na pobudzenie i energie (https://sklep.sfd.pl/Pobudzenie_i_energia-k126.html) ?. Proszę bardzo o Waszą pomoc, zaproponujcie mi coś innego jeżeli uważacie, że się sprawdzi i przepraszam, że się tak rozpisałem ale chciałem naświetlić trochę dokładniej o co chodzi. Pozdrawiam
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Carbo to zwykłe węgle w dodatku słabej jakości. Musisz ogarnąć prawidłowe odżywianie i się wysypiać, jeśli to nie pomoże dopiero wtedy można myśleć o czymś innym, może warto zrobić kilka/kilkanaście dni przerwy bo mogło cię złapać lekkie przetrenowanie.
1
...
Napisał(a)
Prawidłowe odżywianie jest, a co do snu zawsze staram się to 8 godzin spać ale nie zawsze się da bo czasami późno wracam, a jeszcze nauka. To nie jest tak, że nagle sobie wymyśliłem kupić jakiś suplement i wszystko będzie dobrze. Napisałem ten post po zastanowieniu się i nie dlatego, że chce iść na skróty i opychać się chemią nie stosując przy tym dobrej diety itp. Przerwy od treningu też robiłem.
...
Napisał(a)
Wklej uzupełnioną ankietę, pokaż dietę i trening jaki wykonujesz i jaki rozkład zajęć masz w tygodniu.
1
...
Napisał(a)
Waga: 84.5
Wzrost: 190
Staż treningowy: 2 miesiące
Obwód pasa: 86
Obwód klatki piersiowej: 93
Obwód uda: 61
Uprawiany sport lub inne formy aktywności (jak często): Koszykówka (Oprócz w szkole i na orliku to 3 treningi w tygodniu na sali + od października mecze w soboty)
Ograniczenia żywieniowe (uczulenia, choroby): Brak
Stan zdrowia: Dobry
Preferowane formy aktywności fizycznej: Codziennie
Stosowane wcześniej diety (rozklad białko/ węglowodany/ tłuszcze): Normalna
Wrażliwość na stymulanty: Brak
Możliwosci finansowe: Średnie
Moja dieta wygląda w ten sposób, że nie jem fast foodów, ograniczam do minimum potrawy tłuste i z solą. Jem duużo nabiału( wszelkiego rodzaju sery, mleko, jogurty naturalne z musli, kefiry) i ogólnie produktów z wysoką zawartością białka.
Treningi na sali są różne od taktyki i gry do obrony i biegania.Na siłowni nogi robie z planem od
Trenera na wyskok. A resztę partii ćwiczę sam biorąc ćwiczenia z internetu ( około 4 na partie).
Waga: 84.5
Wzrost: 190
Staż treningowy: 2 miesiące
Obwód pasa: 86
Obwód klatki piersiowej: 93
Obwód uda: 61
Uprawiany sport lub inne formy aktywności (jak często): Koszykówka (Oprócz w szkole i na orliku to 3 treningi w tygodniu na sali + od października mecze w soboty)
Ograniczenia żywieniowe (uczulenia, choroby): Brak
Stan zdrowia: Dobry
Preferowane formy aktywności fizycznej: Codziennie
Stosowane wcześniej diety (rozklad białko/ węglowodany/ tłuszcze): Normalna
Wrażliwość na stymulanty: Brak
Możliwosci finansowe: Średnie
Moja dieta wygląda w ten sposób, że nie jem fast foodów, ograniczam do minimum potrawy tłuste i z solą. Jem duużo nabiału( wszelkiego rodzaju sery, mleko, jogurty naturalne z musli, kefiry) i ogólnie produktów z wysoką zawartością białka.
Treningi na sali są różne od taktyki i gry do obrony i biegania.Na siłowni nogi robie z planem od
Trenera na wyskok. A resztę partii ćwiczę sam biorąc ćwiczenia z internetu ( około 4 na partie).
...
Napisał(a)
Czyli rozumiem, że nie masz jakiegoś schematu treningowego którego się trzymasz tylko robisz co popadnie i bez żadnego składu i ładu, tylko liczba ćwiczeń jest ustalona? Podaj przykładowy dzień z odżywiania.
1
...
Napisał(a)
Nie, nie, nie. Mam na każdą partie wybrane 4 ćwiczenia i trzymam się ich od początku, zawsze je wykonuje i w tej samej kolejności, czasem po prostu mniejsze lub większe obciążenie na daną partię. Przykładowy dzień: na 30 min przed śniadaniem kreatyna, na śniadanie jajecznica z 8-10 jajek i z 5 kromek najczęściej ciemnego chleba, przed obiadem jakiś jogurcik albo owoc ale nie zawsze. Na obiad ryż z piersią z kurczaka. Po obiedzie jogurt naturalny z płatkami bądź musli. Na kolacje z 8 kromek też najczęściej ciemnego chleba z serem żółtym i kefirem.
...
Napisał(a)
Twoje odżywianie nie jest najlepsze, brakuje źródeł tłuszczy. Zaglądnij do postów podwieszonych. Odnośnie treningu to proponuje się przerzucić na jakieś FBW 2-3x w tygodniu i zobaczyć jak będziesz reagował na taki trening, jeśli treningi koszykówki są priorytetem to moim zdaniem będzie to lepsze niż split.
1
...
Napisał(a)
Okej okej, dzięki. Tylko też chodzi o to, że zacząłem chodzić na siłownie od lipca. Do szkoły zacząłem dojeżdżać w maju do końca roku więc wtedy miałem treningi tylko w kosza. l po prostu jak wstawałem przed 6, a trening miałem o 18 i cały dzień byłem poza domem to brakowało mi energii, byłem rozkojarzony itd. a teraz właśnie dochodzi jeszcze siłownia więc chciałbym jakąś "pomoc".
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!