Bromelina (bromelain) – to enzym należący do grupy proteaz (odpowiedzialne za hydrolizę wiązań peptydowych w białkach), który pozyskiwany jest z liści i owoców ananasa (Ananas comosus). Znacznie poprawia stopień wykorzystania przez organizm białek pokarmowych, zapobiega także nadmiernemu obciążeniu przewodu pokarmowego w dietach wysokobiałkowych. Przypisuje się jej także właściwości przeciwzapalne, immunotropowe czy przeciwbiegunkowe.
Bromelina w suplementacji sportowej wykorzystywana jest w celu poprawy strawności białek pokarmowych i zwiększenia przyswajalności zawartych w nich aminokwasów. Enzym ten wchodzi w skład niektórych odżywek dla sportowców, preparatów enzymatycznych i suplementów wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.
Bromelina w suplementacji sportowej wykorzystywana jest w celu poprawy strawności białek pokarmowych i zwiększenia przyswajalności zawartych w nich aminokwasów. Enzym ten wchodzi w skład niektórych odżywek dla sportowców, preparatów enzymatycznych i suplementów wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy