Przepis jak zwykle bardzo prosty, nasza przygoda w kuchni ograniczy sie do kilku podstawowych czynności typu - użycie blendera
Jest to oczywiście przepis "startowy", wszelkie modyfikacje / kwestie dodatków itd będą wychodziły w praniu - zachęcam do inwencji

Składniki i ich ilość również można dopasować pod swoje makro / założenia diety czy inne sprawy
Robiłem dziś pierwszy raz, więc składniki dobrałem mniej więcej na oko ... pozytywne zaskoczenie, ciasto wyszło bardzo smaczne.
Konsystencja wilgotna - bardzo mi taka odpowiada

do dzieła....
SKŁADNIKI
- 400-500g batatów
- 3-4 jajka
- banan
- odżywka białkowa ~60g
- mąka kukurydziana ~40g
- olej kokosowy ~ 25g + 2g na przesmarowanie blaszki
- kakao ~15g
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
(jeśli ktoś oczekuje dużej słodkości można użyć dodatkowo użyć jakiegoś słodziwa )
PRZYGOTOWANIE
- rozgrzewamy piekarnik na 180'C
- obieramy bataty ze skóry i kroimy na kawałeczki
- wrzucamy wszystkie składniki do miski / garnka i blendujemy na gładko (tutaj oczywiście wychodzi kwestia blednera, mój jest dość przeciętny)
- blaszkę delikatnie smarujemy odrobiną oleju koko
- wylewamy mase na blaszkę i wstawimy do piekarnika
- pieczemy... ja piekłem około 35 minut w 180'C, dużo oczywiście zależy od rozmiarów blachy - co za tym idzie grubości ciasta.
(wymiary mojej blaszki 28,5 x 3,7 23 cm)
czy ciasto jest gotowe sprawdzamy wykałaczką - wbijamy w ciasto, jeśli coś do wykałaczki sie przykleja i ciągnie to znaczy, że jeszcze niegotowe
- gdy ciasto jest gotowe wyciągamy z piekarnika i czekamy aż ostygnie
.... MOŻNA JEŚĆ !
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA JEDNEGO MOJEGO KAWAŁKA:
146 kcal
9 B
16 W
5 T
Wartości dla całości podane na screenie










Zmieniony przez - K_PS w dniu 2015-12-08 22:01:39
ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html
"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."