Gdy robię brzuszki boli mnie kręgosłup dokładnie odcinek lędźwiowy i część kości krzyżowej. W trakcie robienia odczuwam ból gdy już naprawdę nie mogę wytrzymać (po ok 10 :/) kładę się a wtedy ból się nasila czuję jakby ktoś go uciskał nie wiem jak to opisać on tak jakby promieniuje ale w jednym miejscu. 2 lata temu trenowałam dość intensywnie siatkówkę tj 2 godziny dziennie przed 3 lata na początku 3 roku zaczęło boleć mnie tamto miejsce po serii zrobionych zagrywek bądź ataków lecz nie był on tak intensywny jak teraz. Dzisiaj nadal mam do czynienia ze sportem ale juz rekreacyjnie a nie zawodowo. Jestem wysportowaną osobą nigdy nie miałam takiego problemu, chcę "wyrobić" sobie brzuch a nie mogę :(. Mam 18 lat.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Jeśli chcesz wzmocnić brzuch w kontekście kręgosłupa, to powinny być robione "spięcia". Czyli nogi zgięte w kolanach i biodrach, lędźwia przyciśnięte do ziemi i wtedy spięcia mięśni brzucha w celu zbliżenia żeber do miednicy.
Jednak najpierw przydałaby się diagnoza i leczenie u specjalisty od kręgosłupów.
I w zasadzie nigdy nie wykonuje się ćwiczeń, które powodują ból.
Zmieniony przez - kradam w dniu 2008-01-09 18:36:50
Jednak najpierw przydałaby się diagnoza i leczenie u specjalisty od kręgosłupów.
I w zasadzie nigdy nie wykonuje się ćwiczeń, które powodują ból.
Zmieniony przez - kradam w dniu 2008-01-09 18:36:50
...
Napisał(a)
zgadza sie - rob brzuszki z ugietymi nogami lub unos nogi ale w zakresie 45-90' nad ziemia, tak aby kregoslup ledzwowy byl zawsze przycisniety do podlogi
1
...
Napisał(a)
Hmm, z nogami w powietrzu?
...
Napisał(a)
chodzi mi raczej o alternatywe brzuszkow czyli o wzmacnianie miesni brzucha sposobem oddolnym czyli "machanie nogami" :) ale mozna i robic normalnie brzuszki trzymajac nogi w powietrzu pod katem 90' do podloza
...
Napisał(a)
Po oderwaniu nóg od ziemi zaczynają pracować mm zginacze bioder, co w przypadku dolegliwości kręgosłupa jest praktycznie niezalecane.
...
Napisał(a)
mowie o zakresie ruchu nog 45-90' nad podlozem!
jest nawet taki test... kladzie sie na plecach nogi ugiete prostuje sie w gore (przy ledzwowym wcisnietym w podloge) i opuszcza sie je w dol sprawdzajac (rece kladzie sie pod plecy) przy jakim minimalnym kacie odcinek ledzwowy zaczyna odrywac sie od podlogi - jest to najmniejszy kat jaki mozna przyjac za bezpieczny do cwiczen aby nie powodowac przeciazenia ledzwi
jest nawet taki test... kladzie sie na plecach nogi ugiete prostuje sie w gore (przy ledzwowym wcisnietym w podloge) i opuszcza sie je w dol sprawdzajac (rece kladzie sie pod plecy) przy jakim minimalnym kacie odcinek ledzwowy zaczyna odrywac sie od podlogi - jest to najmniejszy kat jaki mozna przyjac za bezpieczny do cwiczen aby nie powodowac przeciazenia ledzwi
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!