ciele
Składniki na 4 porcję:
400 g udźca cielęcego
garść jarmużu
4-6 bułki razowe
pół cebuli
1 łyżeczka mleka
100 g czerwonej fasoli
1 pomidor
30 g sera MANCHEGO
sól, pieprz
olej rzepakowy z bazylią i czosnkiem(może być zwykły)
Sos:
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy bawarskiej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cielęcinę zmielić dodać solidną ilość świeżo mielonego pieprzu, łyżeczkę mleka, 2 łyżki oleju, dokładnie wymieszać i uformować burgery. Mi z tej ilości mięsa udało zrobić się pięć, 80 g burgerów. Można zawiną je w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny(lub od razu smażyć).
Fasole ugniatam widelcem z odrobiną soku z cytryny solą i pieprzem.
Jarmuż blanszujemy 2 min w osolonym wrzątku, po wyciągnięciu hartujemy w lodowatej wodzie i osuszamy ręcznikiem. W miedzy czasie mieszamy składniki sosu i doprawiamy do smaku.
Warzywa kroimy w talarki.
Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 1-1,5 min z każdej strony, solimy a pod koniec smażenia posypujemy serem aby delikatnie się rozpuścił. Bułkę podpiekam tylko z wewnętrznej strony.
Łączymy burgera w całość. Na spód bułki wędrują w kolejności, fasola, jarmuż, mięso, pomidor, cebula, sos. Gotowe, Smacznego :)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 21 g
Węglowodany: 31 g
Tłuszcze: 19 g
Kcal: 395
Cheat meal? Nie powiedziałbym, cielęcina nie należy do najtańszych ale jej smak jest wart swojej ceny :). Świetne połączenie smaków, pyszna, mleczna cielęcina, mega zdrowy jarmuż w chrupiącej razowej bułce to jest to czego mi było dzisiaj potrzeba :).
Zmieniony przez - ASFI87 w dniu 2015-11-07 18:35:40
Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2015-11-07 20:06:52
Składniki na 4 porcję:
400 g udźca cielęcego
garść jarmużu
4-6 bułki razowe
pół cebuli
1 łyżeczka mleka
100 g czerwonej fasoli
1 pomidor
30 g sera MANCHEGO
sól, pieprz
olej rzepakowy z bazylią i czosnkiem(może być zwykły)
Sos:
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy bawarskiej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cielęcinę zmielić dodać solidną ilość świeżo mielonego pieprzu, łyżeczkę mleka, 2 łyżki oleju, dokładnie wymieszać i uformować burgery. Mi z tej ilości mięsa udało zrobić się pięć, 80 g burgerów. Można zawiną je w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny(lub od razu smażyć).
Fasole ugniatam widelcem z odrobiną soku z cytryny solą i pieprzem.
Jarmuż blanszujemy 2 min w osolonym wrzątku, po wyciągnięciu hartujemy w lodowatej wodzie i osuszamy ręcznikiem. W miedzy czasie mieszamy składniki sosu i doprawiamy do smaku.
Warzywa kroimy w talarki.
Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 1-1,5 min z każdej strony, solimy a pod koniec smażenia posypujemy serem aby delikatnie się rozpuścił. Bułkę podpiekam tylko z wewnętrznej strony.
Łączymy burgera w całość. Na spód bułki wędrują w kolejności, fasola, jarmuż, mięso, pomidor, cebula, sos. Gotowe, Smacznego :)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 21 g
Węglowodany: 31 g
Tłuszcze: 19 g
Kcal: 395
Cheat meal? Nie powiedziałbym, cielęcina nie należy do najtańszych ale jej smak jest wart swojej ceny :). Świetne połączenie smaków, pyszna, mleczna cielęcina, mega zdrowy jarmuż w chrupiącej razowej bułce to jest to czego mi było dzisiaj potrzeba :).


Zmieniony przez - ASFI87 w dniu 2015-11-07 18:35:40
Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2015-11-07 20:06:52
5