Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
30
Witam!
Czym jest CQC?
CQC to skrót od Close Quarters Combat. W prawdziwej walce technika ta używana jest w dżungli, chaszczach czy pomieszczeniach zamkniętych - zawsze wtedy, gdy nie możemy użyć broni. Używa się jej również w sytuacjach, gdy terroryści przetrzymują zakładników w jakimś budynku lub na pokładzie samolotu. Ten styl walki zosatł stworzony to wykorzystaniu w sytuacjach, w których trzeba się zmierzyć z wieloma przeciwnikami stojącymi bardzo blisko ciebie, albo, gdy nie wiesz, z której strony zostaniesz zaatakowany. Do walki używamy gołych rak, noża lub pistoletu (nie w sensie strzelania, lecz uderzania nim)
Najnowsza technika walki wręcz skupiająca się na bliskich starciach w czasie, gdy ma się wyekwipowany nóż i pistolet.
I teraz moje pytanie: czy ktos wie cos o tym systemie walki? czy widzial cos takiego w Polsce? Czy zna kogos kto sie tym zajmuje itp.
Szacuny
3
Napisanych postów
697
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
5107
Rozgryzłeś mnie maxpat25. Mam 16 lat i trenuje z wideo z youtube.
A tak na poważnie. Byłem na kilku międzynarodowych stażach (KM, ESDS) ale i tak osobiście uważam że w Polsce mamy wystarczająco dobrych instruktorów i nie potrzeba nam eksportu (nie wszystko co ma angielską nazwę jest lepsze). Poza tym miałem okazję wspólnie trenować z Close Protection Unit UN (Team Mike, Team Six), z instruktorami Alfy FSB Rosji i wieloma innymi. Poza tym na codzień weryfikuję (praca) umiejętności które nabywam na szkoleniach i regularnych treningach. Nie było moim celem atakować Ciebie. Chodzi mi o to, że z własnego doświadczenia wiem że niczego rewolucyjnego nie da się już wymyślić bo wszystko w tym temacie już jest znane.
Jeszcze raz proszę Cię abyś przedstawił założenia tego systemu a wtedy będziemy mogli o czymkolwiek rozmawiać.
PS. Zapoznałem się ze stroną do której podałeś link i w zasadzie nic z niej nie wynika poza tym że system oparty jest na Hapkido.
Zmieniony przez - artiboy w dniu 2008-10-08 00:34:43
Szacuny
1
Napisanych postów
154
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
2398
Mnie termin Close Quarter Combat kojarzy się raczej z taktyką interwencji w zamkniętych pomieszczeniach a nie z jakimśtam systemem walki. No i nie przemawia jakoś do mnie to obezwładnianie terrorystów gołymi rękami. Może to jakas szkoła combatu posługuje się sloganami reklamowymi (zabójcze techniki komandosów prosto z dżungli:D).
Szacuny
204
Napisanych postów
11365
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
86839
To nie żaden system walki tylko coś jak TTI. Po prostu koncepcja walki w bliskim kontakcie tyle to znaczy. A systemów tego typu jest bez liku. Tak samo jak MMA to koncepcja treningu, a realizowana jest przez muay thai, BJJ, zapasy etc.
Jak jesteś cywilem to daruj sobie. Lepiej idź na MMA + FMA.
Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2007-04-05 21:01:29
Szacuny
12
Napisanych postów
3436
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
17160
Dokładnie jak _Knife_. CQB (Close Quarters Battle) to walka w bliskim kontakcie - generalnie sprowadza się do ciasnych pomieszczeń czy w ogóle terenu zurbanizowanego. Najogólniej rzecz ujmując - taktyka działań + technika posługiwania się bronią + walka wręcz dostosowana do wymogów sytuacji (w sumie to trochę więcej, niż TTI). Dodatkowo można dołożyć inne elementy, jak np. alpinistyka (zwłaszcza miejska).
"Istotą walki jest podniesienie duszy na wyższy poziom moralny" - J.Piłsudski
"Teoria powinna być rozważaniem, a nie doktryną" - C.von Clausewitz
"Where there's a will, there's a way" - K.Sakuraba
Szacuny
12
Napisanych postów
3436
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
17160
To nie jest system. To bardzo szerokie zagadnienie, jakiego uczą się niektóre służby mundurowe.
Szacuny
4
Napisanych postów
262
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
6426
Elementy CQB to wprowadza (przynajmniej tak oficjalnie twierdzi) Instytut KM. Ni cholery się na tym nie znam, więc nie wiem czy te treningi są choćby podobne do pierwowzoru. Polega to mniej więcej na tym, że na różnych seminariach się gania po jakiś umeblowanych budynkach i ćwiczy neutralizację przeciwnika krzesłem
Szacuny
12
Napisanych postów
3436
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
17160
Elementy CQB można znaleźć w różnych sekcjach combatowych - niestety, różnej jakości. Na pewno takie cuś oferują: SKMP, IKMP, IKMA, Stowarzyszenie C56. Na pewno wiele innych. Najlepszy tego typu trening można jednak znaleźć z odpowiednich formacjach państwowych.
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
4
trenowalem CQCS przez okolo 1,5 roku pod okiem grandmastera Gunter Bauer. Niemiec mieszkajacy w UK od ok 27 lat. mam 6 GUP czyli jeszcze 5 graduacji do 1 Dan (teraz mi to troche potrwa bo wrocilem do Polski, ale kontakt z mistrzem utrzymuje). jezeli sa jakies pytania chetnie na nie odpowiem.
Zmieniony przez - maxpat25 w dniu 2008-10-07 11:28:19