Witaj
Przyprawy ziołowe i korzenne stanowić mogą ważny i cenny składnik diety, czego dobrym przykładem jest cynamon. Lista zalet tego składnika jest dość długa.
Może skupmy się na działaniu, które może w pewnym stopniu wspomagać proces odchudzania.
Badania naukowe dowodzą, że bioaktywne związki zawarte w cynamonie pomagają wyraźnie obniżyć poziom glukozy na czczo u osób z zespołem metabolicznym i cukrzycą typu II, co pokazuje, że zastosowanie cynamonu może przynieść pozytywny efekt. Ponadto również w przypadku eksperymentów z udziałem osób zdrowych wykazano, iż spożycie cynamonu poprawia tolerancję glukozy ,Okazało się, że dodatek cynamonu do przyjętej porcji cukru wiązał się z niższą glikemią poposiłkową.
Zgodnie z literaturą naukową, cynamon spowalnia opróżnianie żołądka oraz poprawia wrażliwość insulinową tkanek.
Jak widać cynamon może być cennym składnikiem naszej diety i wspierać proces odchudzania. Jednak podstawą będzie odpowiedni bilans kcal, jakościowy dobór produktów, odpowiednie proporcje makroskładników i aktywnośc fizyczna. Warto o tym pamiętać i nie traktować cynamonu jako magicznego środka na
pozbycie sie tłuszczu.
Warto dodać, że cynamon występujący w sklepach to cynamon Cassia zawierający spore ilości kumaryny, która może uszkadzać wątrobę. Lepszym rozwiązaniem jest cynamon Cejloński.
Pozdrawiam
