Szacuny
30
Napisanych postów
2246
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
9330
temat był juz przeze mnie kilka razy poruszany. Wiele sie mówi o dobrych i złych stronach brania pigułek.Najgorszym ich mankamentem jest cellulit,na ktory skarzy sie prawie kazda kobieta bioraca pigulki antykoncepcyjne.Ten problem dotyczył takze mnie. Przez długi okres brałam "Harmonet" potem "Minulet","Cilest".Ceny tych pigułek sa strasznie wysokie, jest to wydatek okolo 32 zł miesiecznie. W związku z chilowym brakiem gotowki lekarz zaproponowal mi zmiane na pigulki o podobnym skladzie i niższej cenie,tzn sa to pigułki refundowane. Początkowo bałam sie ze jest to jakies "g****" jednak o dziwo cellulit CAŁKOWICIE zszedł. Finanse ostatnio poprawiły sie a ja nie zamierzam wracac do tamtych tabletek.Tabletki ktore biore to MICROGYNON 21,polecam wszystkim kobieta ktore maja cellulitis wlasnie od tabletek antykoncepcyjnych.
Szacuny
0
Napisanych postów
4238
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
7288
Jenna faktycznie kiedyś poruszłas juz ten temat i pisałaś coś o tabletkach, które zazwyczaj przepisywane sa dla kobiet karmiących (ale z tego co się dowaidywałam trzeba je barć bardzo, ale to bardzo regularnie nie ma przy nich kilkugodzinnej tolerancji jak przy zwykłych)) to właśnie te o których teraz piszesz ?(mam wrażenie,ze inaczej się nazywały)
Szacuny
7
Napisanych postów
412
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2588
Sorry, jenna, ale jak chcesz sie truć pigułkami za 9zł. o tak wysokiej zawartości hormonów to twoja sprawa, przynajmniej nie polecaj ich innym dziewczynom!Microgynon jest refundowany, bo zawiera bardzo dużą dawkę hormonów, dlatego może być stosowany równiez w innych celach, niż antykoncepcja!
Moja dziewczyna bierze femoden (odpowiednik minuletu)i celulit jest u niej minimalny!!!
Nie opowiadaj przynajmniej takich głupot, że po przejsciu na pigułki o więszej zawartości hormonów znikł ci celulit, pomyśl lepiej o swojej watrobie!
Szacuny
125
Napisanych postów
6135
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
30354
Nie ilość, ale rodzaj hormonów syntetycznych jest tu istotny. Jenna, jeśli np. jesteś kawoszką, to stosowany w Microgynonie lewonorgestrel redukuje działanie zespołu enzymów CYP450, trawiących m.in. kofeinę, co powoduje przedłużenie jej okresu oddziaływania. A kofeina nieprzypadkowo jest składnikiem większości środków antycell I dodatkowo (a może pierwszorzędnie) lewonorgestrel należy do nielicznych progestagenów działających hamująco na receptory estrogenu.
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
Zmieniony przez - jogger w dniu 2004-01-02 18:36:01
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
Szacuny
0
Napisanych postów
10
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
498
Jenna każda z nas toleruje co innego. Jedna nie może przyjmowac tych o bardzo niskiej zawoartosci hormonów, inna z kolei może wyłącznie te o najniższych dawkach. To, że Microgynon jest dla Ciebie ok nie znaczy, że dla 10 innych kobiet także. Co lepsze brałam 3 lata microgynon i było w porządku a ostatnie miesiące to koszmar. Tabletki to bardzo indywidualna sparawa. Microgynon to dość stary preparat drugiej generacji a teraz mamy już czwartą, chyba wszystko jasne nie ? Oczywiście Ty możesz go tolerowac i być z niego bardzo zadowolona : )