Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 150 ml jogurtu typu greckiego lub naturalnego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mieszanki tikka masala– jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- czerwona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
- ok. 2 łyżki sosu sojowego
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- świeża kolendra lub pietruszka do posypania
- coś do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę w piórka lub kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Potem wylewamy na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodajemy pastę curry i smażymy do czasu, aż kurczak nie będzie surowy. Później wlewamy na patelnię pomidory, a po 3 minutach mleczko kokosowe. Dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir. Dusimy następne 10 minut. Curry z kurczaka podajemy z ryżem (ja gotuję ryż z łyżeczką kurkumy), posypane i świeżą kolendrą lub pietruszką.
Smacznego!


Zmieniony przez - melo15 w dniu 2019-02-07 15:02:37
BLOG TRENINGOWY http://www.sfd.pl/[BLOG]Melo_15/Początki_z_IF-t1034320-s32.html#post5
BLOG KULINARNY http://www.sfd.pl/[BLOG]_melo15_Nie_ma_bardziej_szczerej_miłości_niż_miłość_do_jedzenia_-t1116447.html
ZAPRASZAM!!!