Chleb żytni razowy na zakwasie
Najpyszniejszy żytni chlebek,kombinacja kilku przepisów ,wypracowana własna wersja

Składniki:
-700g.mąki żytniej razowej typ2000
-600g. czynnego zakwasu (dokarmionego 12h.wcześniej)
-700g.przegotowanej wody
-1 łyżka soli
-2 łyżki miodu
-po dużej garści suszonej żurawiny,siemia lnianego,sezamu i słonecznika
1.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą łyżką,masa powinna być kleista, niezbyt zwarta,łatwo się mieszać,
2.Masę wylewamy do 2 keksówek wyłożnych papierem do pieczenia lub jak w moim wypadku silikonowych ,wtedy niczym nie smarujemy ani nie wykładamy

3.Foremki zawijamy w folię spożywcza,przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe ,spokojne miejsce na ok.8 godzin.
4.Pieczemy 10min. w temp.200st.C a nastepnie 40min w temp.160st.C. z termoobiegiem
5.Od razu po zakończeniu pieczenia,chlebki wyciągamy z formy i studzimy na kratce.Przekrawamy dopiero gdy ostygną ,najlepiej po przynajmniej 12g. od pieczenia.
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2014-10-14 10:31:49
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html