Wśród osób dbających o swoje zdrowie wiele jest takich, które nie wyobrażają sobie dnia bez pieczywa. Są też tacy, który uważają, że produkt ten jest słaby jakościowo i należy go wykluczyć w pierwszej kolejności, gdy chcemy zmienić swoje nawyki żywieniowe. Prawda jest pośrodku. Pieczywo w dużej mierze niestety jest niezbyt dobre jakościowo. Producenci bazują na udziale przetworzonej i oczyszczonej mąki pszennej, jako głównego składnika chleba. Bez wątpienia warto więc wyeliminować z naszej diety pieczywo jasne, którego skład zaczyna się od mąki pszennej.
To właśnie skład produktu jest tym, na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę dokonując zakupuj pieczywa. Dobrej jakości chleb spełniać będzie następujące cechy:
- będzie twardy i ciężki,
- nie będzie posiadał w składzie mąki pszennej, barwników (karmel),
- bazował będzie na mące żytnie, razowej, orkiszowej, graham i dodatku ziaren,
- nie będzie miał miękkiej i porowatej struktury.
Opisany przez Ciebie chleb pełnoziarnisty jest dobry jakościowo. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że zawiera sporo błonnika, co np. z udziałem dużych ilości kcal i węglowodanów w diecie może przyczynić się do problemów trawiennych.
