Proszę o spokój.
Cysiu: białko roślinne liczymy do całkowitego bilansu energetycznego (1g -> 4kcal) ale nie powinno sie go ujmować w realizacji dziennego zapotrzebowania na białko. Białko roslinne, jak zresztą sam napisałeś charakteryzuje się znacznie gorszym aminogramem niż białko zwierzęce.
Białka zwierzęce bardziej przypominają nasze własne, dlatego zostana lepiej wykorzystane.
Majeczny: chleb sojowy, z którym ja się spotkałem jest normalnym, białym chlebem z białej mąki najczęściej barwionym karmelem bądź kakao z dodatkiem ziaren soji. Nie ma nic wspólnego z chlebem razowym. Nie wydaje mi się aby dla tych kilku marnych ziaren soji o wątpliwych walorach odzywczych warto było konsumować białe pieczywo.
FabioBB: moje zdanie na temat pieczywa Wasa opieram na tym co napisał producent na opakowaniu. Na wszystkich opakowaniach oprócz tych dwóch wcześniej wymienionych, wsród składników występują biała mąka i cukier, co mówi samo za siebie.
Białko sojowe jest w zasadzie w porządku jeżeli zadbamy o to, aby uzupełnić brakujące aminokwasy. Najważniejsze dla kulturystów jest białko zwierzece.
Moderator Odżywianie
Zmieniony przez - Atomic w dniu 2001-07-31 13:07:42