No i lipa :D
Pierwszy chleb i poległem :) ale się nie poddaje i zaraz robie kolejny .
Nie wyrósł i wyszedł zakalec :( Czy winny był zbyt świezy zakwas i powinienem dodac drożdże dodatkowo do ciasta ? ( miał 6 dni - był robiony według przepisu i wyszedł na 100% dobrze )
Ciasto rosło 10h i urosło troche ale jednak nie na pełną foremkę .
Robiłem z tego przepisu tyle że zamiast mąki żytniej 720 dałem żytnią razową 2000 ( CZY TO MOGŁO ZADECYDOWAĆ TEŻ ? - w innych przepisach dawali takie mąki )
Chleb na zakwasie w automacie do pieczenia – tak, to możliwe!
Często korzystałam z wyżej przywołanego przepisu, ale średnio mnie satysfakcjonował. To jeszcze nie był idealny chleb! Wiele naczytałam się o tym, że chleb na zakwasie w maszynie nie udaje się, jest nieosiągalny zupełnie. Ale szukałam wytrwale, wypróbowałam różne wersje. Wypiekłam chyba dwadzieścia nieudanych bochenków. I tak, powoli ogarniało mnie zniechęcenie. Wreszcie – sukces!
Maszynowe chleby na zakwasie pojawiają się na naszym domu regularnie już dwa lata. Jak je robię? W najprostszy sposób.
Przepisu na zakwas Wam nie będę podawać. Znajdziecie ich w sieci pełno, sami sobie wybierzecie najlepszy. Ja swój zakwas tworzę z żytniej mąki razowej. Ale można i ze zwykłej żytniej.
Warto pamiętać o dwóch sprawach:
im starszy zakwas, tym bardziej jest aktywny – chleb ze świeżego zakwasu musi wyrastać odpowiednio dłużej;
nie warto tworzyć wielkich ilości zakwasu na przechowywanie pomiędzy kolejnymi pieczeniami – chleb będzie mniej kwaśny, jeżeli zaktywizujemy kwas większą ilością świeżej porcji mąki przed samym pieczeniem.
Oto mój sposób na chleb maszynowy na zakwasie.
Składniki:
250 g aktywnego zakwasu
300 g mąki żytniej typ 720
245 g mąki pszennej
300 ml wody z
łyżeczką soli
Sposób wykonania:
umieszczamy składniki w foremce maszyny zgodnie z kolejnością wymienionych składników;
ustawiamy program na wyrabianie ciasta – u mnie nazywa się on pizza;
po zakończeniu programu dajemy ciastu czas, dokładnie tyle, ile trzeba by chleb porządnie wyrósł, niech sięga góry foremki;
gdy chleb osiągnie pożądaną wielkość, ustawiamy na maszynie program do samego wypieku (uwaga na pomyłki! jeden ruch mieszadła i Wasz pięknie wyrośnięty chleb opada. Ponowne wyrośnięcie może trwać bardzo długo… albo wcale nie nastąpić).