Witam. Mój pierwszy temat na forum aczkolwiek przeglądam je już kilka miesięcy , mimo wszystko mam nadzieję, że nie pomyliłem działu i wg.
Co powiecie na temat tego chleba ? Dobra opcja zważywszy , że jestem na redukcji ? Niestety nie potrafię sobie wyobrazić porannej jajecznicy bez chleba a naturalny na zakwasie ciężko dostać. Raz mam orkiszowy , raz żytni czasami dla odmiany kupuję jakiś pumpernikiel a ostatnio trafił mi się w ręce ten. Przyznam, że jest bardzo smaczny aczkolwiek meeega ciężki , jedna mała kromka ma waży tyle co z 3 żytnie z ziarnami ! Składu niestety nie mogę podać ale znalazłem przykładowy przepis na internecie.
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
1,5 szklanki płatków owsianych
10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy / miodu
5 łyżek oleju kokosowego
1, 5 szklanki + 3 łyżki letniej wody

Co powiecie na temat tego chleba ? Dobra opcja zważywszy , że jestem na redukcji ? Niestety nie potrafię sobie wyobrazić porannej jajecznicy bez chleba a naturalny na zakwasie ciężko dostać. Raz mam orkiszowy , raz żytni czasami dla odmiany kupuję jakiś pumpernikiel a ostatnio trafił mi się w ręce ten. Przyznam, że jest bardzo smaczny aczkolwiek meeega ciężki , jedna mała kromka ma waży tyle co z 3 żytnie z ziarnami ! Składu niestety nie mogę podać ale znalazłem przykładowy przepis na internecie.
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
1,5 szklanki płatków owsianych
10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy / miodu
5 łyżek oleju kokosowego
1, 5 szklanki + 3 łyżki letniej wody