poza tym nasuwa sie pytanie.. czemu na mundialu nie ma zadnego polskiego sedziego? poziom sedziowania w Polsce najlepszy nie jest, ale nie mowcie, ze np. w Singapurze (oczywiscie Singapurczyk sedziowal spotaknie na obecnym mundialu) jest wyzszy poziom, sa bardziej wyszkoleni arbitrzy etc.. przeciez nie tylko w Polsce sa afery korupcyjne..
ogolnie jakos te mistrzostwa pod wzgledem sedziowania nie podobaja mi sie.. co Wy na ten temat sadzicie?
przy okazji..
Chorwacja - Australia: Kompromitacja sędziego
Przyzwyczailiśmy się już do wpadek sędziów z egzotycznych krajów w mistrzostwach świata, ale to co zrobił Graham Poll w meczu Australia - Chorwacja (2:2) to swoistego rodzaju rekord świata - czytamy w „Gazecie Wyborczej".
Anglik nie podyktował trzech rzutów karnych dla Australii, a Chorwatowi Josipowi Simuniciowi dał trzy żółte kartki, zanim wyciągnął czerwoną. Co ciekawe na oficjalnej stronie FIFA druga kartka znikła z pomeczowych raportów.
Trzy żółte kartki dla Simunicia widzieli wszyscy, którzy oglądali mecz. W 91. minucie Chorwat sfaulował rywala i jeszcze popchnął sędziego, który chciał mu pokazać kartkę. Po obejrzeniu żółtego kartonika Simunić obrócił się na pięcie i zmierzał do szatni. Dopiero po chwili zorientował się, że angielski arbiter zapomniał mu pokazać kartkę czerwoną. Został więc skwapliwie na boisku. Informacja o tym, że Chorwat nie może kontynuować gry pojawiła się na ekranach telewizorów i relacji on-line na stronie FIFA. Po meczu FIFA skwapliwie "ocenzurowała" pomyłkę arbitra.
Na błąd sędziemu zwrócił uwagę Mark Viduka. - Zapytałem arbitra, ile kartek dostał Simunić. Graham odpowiedział: jedną. Wydawało mi się, że wtedy zrozumiał swoją pomyłkę - opowiada Australijczyk.
Doradca w dziale ,,Piłka nożna''
Nagrody w Typerze sfd.pl funduje Sklep Kibica http://www.ISS-sport.pl