Szacuny
12987
Napisanych postów
22846
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
633068
Mam w swojej "karierze" wiele podejść pod batony owsiane. Robię je dla siebie, a przede wszystkim dla syna, który uprawia koszykówkę i często mają mecze wyjazdowe, wiec fajnie żeby przekąsił coś w miarę zdrowego.
Zwykle osnową batona sa płatki owsiane, Whey, jaja i banan. Reszta, jak wpadnie. Czasami łyżeczka miodu, czasami bez. Brak słodkiego smaku nie jest problemem - raczej daję orzechy niż żurawinę/rodzynki/bakalie.
Walczę z uzyskaniem kruchości takiego batona. kombinowałam już różne proporcje suchego do mokrego i ciągle nie tak. Daję też łyżeczkę masła orzechowego na 200 g płatków (2 jaja, 45 g whey, mały banan). I tu mi się coś wydaje, że kluczem do chrupkości moze być maslo. Następnym razem pojade po bandzie i dam 5 łyżeczek - ale najpierw chciałabym się Was zapytać - czy to dobry trop? Czy to od tłuszczu zależy chrupkość?
jesli nie, to nie ma powodu żeby go tyle walić. Od orzechów i nasion by wystarczyło.
Co myślicie??
Z góry dziękuję za właściwy trop:)
Szacuny
12987
Napisanych postów
22846
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
633068
Dzięki! Cukru nie używam, stewii nie lubię - wolę miód. Ale prażenie mi pasuje.... Spróbuję na pewno. Ostatnio przeszłam na gryczane pieguski z tegoż forum i mimo, ze też nie są chrupiące to moje najbardziej wymagające dziecię stwierdziło, ze może być:)
Szacuny
17763
Napisanych postów
132940
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464506
Widocznie zbyt wilgotna masa, poza tym takie batoniki jak się kupi np z activlaba to one ktuche nie są, bardziej takie gumowate, nawet ciastka owsiane dobra kaloria czy ania do dostania np w stokrotce to nie s chrupkie.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
12987
Napisanych postów
22846
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
633068
Dzięki - spróbuję dać pól na pól mąki i płatków i obniżyć jajo do 1 szt.. Chociaż ciasteczka owsiane (widać w nich płatki) takie z cukierni to są chrupiące....Inna sprawa co w nich naprawdę jest. Dam znać:)
Szacuny
4877
Napisanych postów
21619
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
93517
Cukier też powoduje chrupkość Mi np, naujlepsze kruche ciasteczka jakie jadłam wychodzą z mąki krupczatki, masła i cukru . Nie dodaje się absolutnie nic więcej , co mówi dużo dlaczego nasze owsiane są miękkie
Szacuny
12987
Napisanych postów
22846
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
633068
Walki ciąg dalszy: obniżka jaja do jednego na 180 g płatków i zwiększenie tłuszczu (2 łyżki masła orzechowego) plus 1 łyżka miodu (zamiast łyżeczki) znacząco wpłynęły na efekt chrupkości - ale jeszcze nie jest to to... Chociaż Koszykarz już zadowolony, ja mniej bo makro już takie trochę nie dla mnie wyszło... Również chrupkości dobrze zrobił dodatek wiórków kokosowych. W tygodniu spróbuję jeszcze pól na pól z mąką owsianą - ale już wiem jedno - tłuszcz niewątpliwie pomaga. Jeszcze mnie kusi sprawdzenie wpływu śmietany - ale to już na kolejny tydzień. Może komuś się przyda...