Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Ciasnota podbarkowa - jakie ćwiczenia na barki bez unoszenia nad głowę?

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 64

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 55 dni Przeczytanych tematów 5
Czołem,
Po wieloletniej przerwie wracam do dźwigania żelastwa. Problem w tym że w międzyczasie przy okazji uprawiania innych sportów nabawiłem się dolegliwości barku zwanej ciasnota pod barkowa. Fizjoterapia, rehabilitacja pomogły. Ale przy wykonywaniu ćwiczeń barku którym wymagają unoszenia obciążeń ponad głowę odczuwam ból tego barku po treningach.

Pytanie, jakie ćwiczenia na barki mogę zastosować, aby w pełni ćwiczyć ten rejon, jednocześnie pomijając unoszenie ciężarów ponad głowę, ponieważ powoduje to u mnie nawrót bólu?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12435 Napisanych postów 161881 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240210
Siemka

przede wszystkim zadbaj w pierwszej kolejnosci o wykluczenie tych ruchow, ktore beda prowokowac bol, ale i postawic na wzmocnienie miesni rotujacych oraz mobilizacje lopatki. Ciekawe czy nie am tez dysproporcji miedzy przednia a tylna czescia barku i miensiami jakie dzialaja na staw ramienny, skoro dalej jest bol i dyskomfort w stawie, to oznacza, ze nie pracuje on prawidlowo. Nie masz po prostu stanu zapalnego i mozesz jako tako funkcjonowac :)

Co do samych cwiczen wszelkie wznosy boczne w lekkim opadzie tulowia nie powinny byc problematyczne hantlami, linka mozna tutaj sie pobawic ustawieniem tulowia wzgl;edem ciezaru i wyczuc moment, gdzie miesien pracuje bez problemow.
Wznosy w przod rowniez oki, tutaj pobaw sie ustawiniem dloni, zapewne opcja chwytu neutralnego bedzie najmniej klopotliwa.
Na tyly pobawic sie face pull ale nie silowo, tylko ladnie tehcnicznie, aktywowac rotacje, aby przepracowac nieco tez rotatory.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ból barku przy pompkach

Następny temat

Paski treningowe a przedramiona

Alldeynn
Polecane artykuły