Składniki:
-1 szklanka otrębów owsianych
-1 szklanka maku (suchy z torebki)
-pół szklanki płatków migdałowych
-pół szklanki rodzynek
-8 białek jaj
-1/3 kostki masła
-słodzik
-łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
masło topimy i odstawiamy do ostudzenia
otręby owsiane mielimy drobno
rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy i po 15min przepłukujemy
białka ubijamy na sztywno, dodajemy słodzik i dalej ubijamy
do białek dosypujemy zmielone płatki owsiane, mak, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, rodzynki. roztopione (ostudzone) masło.
Piekłem 55 minut w temperaturze 190 stopni
Polewę robimy b. prosto -1 mały jogurt naturalny mieszamy ze sporą ilością słodzika (tak żeby mocno słodka była - ja dałem 3 łyżki słodzika Sussina i dodajemy kakao (2 łyżki).
Nalewamy łyżką na wierzch wstępnie wystygniętego ciasta, rozprowadzamy, dekorujemy np płatkami migdałowyi i zostawiamy do ostygnięcia

-1 szklanka otrębów owsianych
-1 szklanka maku (suchy z torebki)
-pół szklanki płatków migdałowych
-pół szklanki rodzynek
-8 białek jaj
-1/3 kostki masła
-słodzik
-łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
masło topimy i odstawiamy do ostudzenia
otręby owsiane mielimy drobno
rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy i po 15min przepłukujemy
białka ubijamy na sztywno, dodajemy słodzik i dalej ubijamy
do białek dosypujemy zmielone płatki owsiane, mak, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, rodzynki. roztopione (ostudzone) masło.
Piekłem 55 minut w temperaturze 190 stopni
Polewę robimy b. prosto -1 mały jogurt naturalny mieszamy ze sporą ilością słodzika (tak żeby mocno słodka była - ja dałem 3 łyżki słodzika Sussina i dodajemy kakao (2 łyżki).
Nalewamy łyżką na wierzch wstępnie wystygniętego ciasta, rozprowadzamy, dekorujemy np płatkami migdałowyi i zostawiamy do ostygnięcia
