Wiec tak, od dluzszego czasu chodze regularnie na solar(raz w tyg 15min) i wszystko bylo ok, skora brazowiała itp. Jednak ostatnio musialem jechac na antybiotyku o nazwie Cipronex. Niestety po wizycie na solarce(15min) niewiedziec czemu bylem zjarany jak dzika swinia na czerwono. Potem pokumalem sie ze mozliwe ze to jakas interakcja z tym antybiotykiem i mialem racje. Na ulotce jest napisane ze nienalezy naduzywac promienie slonecznych i solarium gdyz moze to doprowadzic do zjawiska fototoksycznosci czyli czyms w rodzaju poparzenia slonecznego. Jednak jak tak teraz patrze -5dni po fakcje to nawet niezle jestem przyjarany.
Wiem ze ziomki jedza jakies lekarstwa na lusczyce itp ktore uwrazliwiaja skore na swiatlo i wystarczy chodzic na 8-10min. Zastanawiam sie czy ten Cipronex mzna rowiez zastosowac w tym celu, tylko przy rozsadnych dawkach swiatla
z gory thx za info
Wiem ze ziomki jedza jakies lekarstwa na lusczyce itp ktore uwrazliwiaja skore na swiatlo i wystarczy chodzic na 8-10min. Zastanawiam sie czy ten Cipronex mzna rowiez zastosowac w tym celu, tylko przy rozsadnych dawkach swiatla
z gory thx za info