Szacuny
6
Napisanych postów
9
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
41
Ostatnio ostro dokuczył mi katar, na wyjście do lekarza jeszcze nie miałem czasu, a w aptece polecili mi lek o nazwie Cirrus. Szukałem czegoś na jego temat w sieci, ale wyskakiwały mi jakieś linki do firmy rachunkowej czy cos w tym stylu. Wobec tego mam pytanie co sądzicie o tym leku? Braliście go może? Dodam, że uprawiam regularnie sport biegam i pływam czy mogą być jakieś przeciwwskazania, dla stosowania tego leku w moim przypadku?
Szacuny
921
Napisanych postów
55352
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
336658
Cirrus to lek na receptę, łagodzący i leczący objawy alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa. W jego skład wchodzą dwie substancje czynne: dichlorowodorek cetyryzyny i chlorowodorek pseudoefedryny.
Działanie dichlorowodorku cetyryzyny polega na hamowaniu przemieszczania się komórek wywołujących stan zapalny i niweluje objawy alergii polegające na uwalnianiu histaminy. A także zmniejsza przepuszczalność błon śluzowych, w tym błon śluzowych nosa.
Jest pochodną piperazyny.
Chlorowodorek pseudoefedryny jest substancją stosowaną przy zapaleniu zatok, nieżycie górnych dróg oddechowych, a także przy alergicznych zapaleniach błon śluzowych nosa.
Powoduje obkurczenie naczyń krwionośnych błony śluzowej nosa.
Lek nie może być stosowany przez osoby, które mają: - uczulenie bądź nadwrażliwość na pochodne piperazyny, składniki aktywne leku, efedrynę i składniki wypełniające;
- problemy z nerkami,
- nadciśnienie i choroby serca,
- nadczynność tarczycy,
- jaskrę
i inne.
Lek powoduje szereg skutków ubocznych. Do najczęściej występujących należy zaliczyć:
- zdenerwowanie,
- zawroty głowy,
- problemy ze snem,
- osłabienie,
- mdłości,
- szybsze bicie serca,
- suchość błon śluzowych.
Szacuny
24
Napisanych postów
720
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
34079
Miałem całe zawalone zatoki (sama ropa) 1 dzień na tych tabletkach i już mi jest duużoo lepiej POLECAM
"Bo wykonać mi trzeba dzieło wielkie, pilne,
Bo z tych kruszców dla siebie serce wykuć muszę,
Serce hartowne, mężne, serce dumne, silne."
Leopold Staff - Kowal
Szacuny
5
Napisanych postów
18
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
39
Może najpierw przeczytaj ulotkę? Jest na necie dostępna na stronie tego leku cirrus.home.pl
A tak swoja drogą to z tego co tam zobaczyłem ten cirrus chyba jest trochę taki sportowy, bo maja na stronce taka gierkę gdzie się bobslejami ścigamy:) Ciekawe jaki to ma związek z samym lekiem?
Szacuny
24
Napisanych postów
720
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
34079
Defakto zawiera to chlorowodorek pseudoefedryny więc można mieć po tym problemy z zaśnięciem... ale przy tej pogodzie jaka jest (dupiasta) chce mi sie tak czy siak spać...
2
"Bo wykonać mi trzeba dzieło wielkie, pilne,
Bo z tych kruszców dla siebie serce wykuć muszę,
Serce hartowne, mężne, serce dumne, silne."
Leopold Staff - Kowal
Szacuny
99
Napisanych postów
686
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2312
cirrus (cetyryzyna+pseudoefedryna) bardzo dobry lek, bardzo skuteczny. Cetyryzyna w wielkim uproszczeniu działa przeciwalergicznie a pseudoefedryna obkurcza naczynia krwionośnie błony śluzowej nosa przez co działa udrażniająco. Działa długo i skutecznie. Dawkowanie: 1 tabletka rano i 1 tabl wieczorem. Nie wiecej!
Szacuny
5
Napisanych postów
1
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1
Lek faktycznie pomaga ale własnie wzięłam go około 21 i efekt tego jest taki ze jeszcze nie śpię;-/ a jest 3:22 masakra,czuje się jak po wypiciu 10 kaw.Kopa ma to strasznego.Wię jesli juz brac to najlepiej rano.