Szacuny
2
Napisanych postów
859
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
9344
Hej,
Chce zaczac biegac i prosze o jakies wskazowki przy zakupie ciuchow do biegania. Bylem ostatnio w sklepie dla biegaczy i ceny mnie troche przerazily, kazde portki okolo 200zl.W Hiszpanii w sklepach sportowych widzialem dosc tanie ciuchy firmy Kalenji.W Polsce sie nie natknalem, sa gdzies dostepne ?? Ciuchy na "gore" planuje sobie odpuscic bo nie mam duzo kasy, mysle,ze wystarczy mi stara kurtka, cienka, spoko sie w niej biega.
Szacuny
14
Napisanych postów
1364
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
28612
Chce zaczac biegac
wnioskuje z tego ze nidgy wczesniej nie biegales (regularnie) i nie jestes na wysokim poziomie, więc nie potrzebnie chcesz wydac kase. ubieraj stary dres i wio
Szacuny
53
Napisanych postów
1264
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
16210
lepiej na początku zainwestować w dobre buty. Ciuchy nie pomogą ci w bieganiu ani nie uchronią przed kontuzjami, a na początku i zresztą nie tylko starczą dresy
Zmieniony przez - iza121 w dniu 2008-10-24 18:24:36
ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami
Szacuny
2
Napisanych postów
1474
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
40987
Ciuchy nie pomogą ci w bieganiu-jak to nie pomogą?czyli według Ciebie można się ubierać jak się chce tak??,nie zgadzam się z Tobą,bo ubranie też jest ważna rzeczą tak samo jak dobre buty,a nie tak jak Ty napisałaś,że na początku dobre buty starczą,ubierać trzeba się odpowiednio do pogody,każdy na swoje możliwości,częstym błędem jest ubieranie się za ciepło,zawsze ychodząc na bieganie, powinieneś odczuwać lekki chłód,bo już na początku biegu ogrzejesz się i nie będzie Ci zimno,nasz organizm w czasie biegu pracuje jak grzejnik,przeważnie mamy nadmiar ciepła,jeśli się ubierzesz za ciepło to będziesz cały mokry(mokra skóra szybciej marznie) a jak Cię zawieje to koniec,przeziębienie murowane.Zawsze trzeba też ubierać się lekko,tzn. nie zakładać jakiś swetrów bo w nich biegać się nie da,załóż jakąś sportową bluzę i już będzie lepiej,a najlepiej jest biegać w materiałach syntetycznych,ubraniach przeznaczonych do uprawiania sportu,np. te spodnie biegowe,które wkleiłeś,tak żeby lepiej było odprowadzane ciepło,kiedy jest naprawdę zimno,minus 10 czy 15 stopni to zakładaj czapkę i rękawiczki,bo przez głowę ucieka 30% ciepła.
pozdr.
Szacuny
2
Napisanych postów
859
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
9344
Biegalem wczesniej, ale to bylo raczej jako dodatek do treningu, a teraz chce sie skupic m.in. na bieganiu jako takim.
Buty mam
Chodzi mi o to czy warto na spodnie wydawac 200zl czy moge kupic takie jak te z linka ? Czy jest jakas zauwazalna roznica waszym zdaniem ?? Zwyczajnie nie mam ochoty wydac 60zl na spodnie, a pozniej irytowac sie tym 3 czy 4 razy w tygodniu i po miesiacu wydac 200zl na inne spodnie. To juz od razu wole wydac 200zl i miec z banki.
------------>>> "Hana wa sakuragi, hito wa Bushi"<<<------------
Szacuny
0
Napisanych postów
18
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
229
a ja powiem ze najlepsze zima nie zima sa ortalionowe dresy z siateczka, takie typowe szelesty jak na trzepak :D w nogi zawsze bedzie Ci cieplo bo nimi pracujesz ;)
co do gory to ostatnio zainwestowalem w porzadna bluze do biegania i jest wypas, no ale kosztowala sporo. Do tej pory biegalem w bluzie bawelnianej i tez dawala rade :) pytanie jak w zime by dawala rade - raczej slabo. w takich spodniach jak pokazales nie biegalem, wiec nie wypowiem sie.
Szacuny
4
Napisanych postów
1922
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
7236
każdy dorzuca swoje 5 groszy,to ja też powiem tak:
nie ma znaczenia 200zł. czy 5zł. jeśli będziesz miał szczęście i znajdziesz w "lumpie"takie spodnie to super.
kolejność:
1-buty
2-ubranie specjalistyczne
3-gadżety(typu pulsometry,nawigacja satelitarna itd.)
sam w miarę biegania będziesz wiedział jak się odpowiednio ubrać by nie zmarznąć lub nie "ugotować się" na wstępie.
"odrobina aromatu zawsze pozostaje na ręce która podaje ci różę"