Cześć, coś o mnie mam 19 lat mam tylko 175 wzrostu i ważę 62kg. Od zawsze uprawiałem jakiś sport koszykówka, piłka nożna MMA czy po prostu ćwiczyłem w domu czy biegałem. Od niedawna postanowiłem że zacznę chodzić na siłownię ponieważ chciałbym zyskać na masie i sile. Mam około 9/10% tkanki tłuszczowej, jestem bardzo wytrzymały i mam stalową kondycję, na bieżni nie mam problemu żeby sobie polatać na 18km/h bo tyle na tej siłowni to max. Moim odwiecznym problemem jest problem z jedzeniem czasami gdy utrzymuje mi się gorszy humor to nic nie jem i jestem w stanie zgubić po 5 kg w parę miesięcy co przy mojej wadze jest ogromnym ubytkiem. Tak sobie radzę z wszystkim ,że chodzę biegać po paręnaście kilometrów i zamiast zjeść to idę spać i tak znajduje na to energię. Moimi najgorszymi partiami są zdecydowanie brzuch, ramiona i plecy. Chodząc na siłownię nie mam żadnego jakiegoś planu tylko staram się robić to co jestem w stanie i wracając do tego co jest w temacie, ćwiczę tylko na maszynach ponieważ kompletnie nie znam się na technice i boje się złapać jakaś kontuzje na sztandze czy poprostu namachać się bez żadnego celu. I teraz parę pytań czy będąc początkującym lepiej ćwiczyć tylko na maszynach czy tylko na wolnym ciężarze ,a może łączyć oba? Jak dobrać ilość serii ,a powtórzeń? Zostawać na jednym ciężarze czy zwiększać/zmniejszać? Na co zwracać uwagę żeby robić ćwiczenia poprawnie technicznie? Jestem w tym całkowice zielony i pytania mogą wydawać się głupie. Chciałbym ćwiczyć jak najwięcej bo sport to szczerze całe moje życie ale z siłownia nie miałem nigdy do czynienia.
Jak rozłożyć to na 5 dni żeby głównie zrobić masę i słabsze partię bo wyglądam całkowicie odwrotnie do tych wszystkich "naturalnych bogów z siłowni" bo mam bardzo dobrze zrobione nogi a jestem chudziutki.
Zmieniony przez - CurlyCharlie w dniu 17/10/2022 01:24:44
Zmieniony przez - CurlyCharlie w dniu 17/10/2022 01:26:17
Jak rozłożyć to na 5 dni żeby głównie zrobić masę i słabsze partię bo wyglądam całkowicie odwrotnie do tych wszystkich "naturalnych bogów z siłowni" bo mam bardzo dobrze zrobione nogi a jestem chudziutki.
Zmieniony przez - CurlyCharlie w dniu 17/10/2022 01:24:44
Zmieniony przez - CurlyCharlie w dniu 17/10/2022 01:26:17