Szacuny
200
Napisanych postów
83
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
1947
Cześć,
Po chorowaniu i zrzuceniu niestety 13kg chcę wrócić na siłownię i robić masę.
Zastanawiam się nad wyborem kreatyny - waszym zdaniem w celu masowania będzie lepsze klasyczne mono czy może mix np. Olimp xplode powder?
Dodatkowo czy dodatek tauryny w kreatynie dużo zmienia względem czystego mono czy większych różnic nie będzie?
Dieta oczywiście będzie dopięta na ostatni guzik.
Szacuny
11238
Napisanych postów
72960
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
961904
W ogólnym rozrachunku nie będzie to miało większego znaczenia, czy wybierzesz jakiś monopreparat, np.: monohydrat, jabłczan kreatyny, creatine hcl, itd czy np. jakiegoś mixa kreatynowego. Musisz wziąć pod uwagę, że ceny kreatyny bardzo mocno podskoczyły w górę, o ile kiedyś był to jeden z najtańszych suplementów na rynku (np. nasze 500g mono koszotowały około 23-29 zł), to teraz jest to już ponad 3 razy drożej. Oczywiście stacki kretynowe też mocno podskoczyły w górę i wiele z nich kosztuje już sporo ponad 200 zł np. taki storm https://sklep.sfd.pl/Universal_Nutrition_Storm-opis2385.html
Szacuny
2454
Napisanych postów
2358
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
77166
Bierz najzwyklejsze mono, niema co przepłacać i inwestować w jakieś mixy, bo działanie bedzie finalnie te same.
Co do firmy to uważam, ze zbyteczne jest dopłacanie za Olimpa jak kreatyna z sfd/An zrobi taka sama robotę, a jest przystępniejszy cenowo(sam używam i sobie chwałę)
A co do samej kreatyny i czy warto? - Zawsze warto wg mnie podstawowy suplement dla osób trenujących sporty siłowe :)
Szacuny
200
Napisanych postów
83
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
1947
M.I.C.H.U
Bierz najzwyklejsze mono, niema co przepłacać i inwestować w jakieś mixy, bo działanie bedzie finalnie te same.
Co do firmy to uważam, ze zbyteczne jest dopłacanie za Olimpa jak kreatyna z sfd/An zrobi taka sama robotę, a jest przystępniejszy cenowo(sam używam i sobie chwałę)
A co do samej kreatyny i czy warto? - Zawsze warto wg mnie podstawowy suplement dla osób trenujących sporty siłowe :)
To, że warto brać kreatynę to wiem bo stosowałem, pytałem czy między kreatyną z dodatkiem tauryny a bez tauryny będzie jakaś różnica w efektach ;)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12438
Napisanych postów
161886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240230
Witaj!
Koniec konców taki miks kreatyny działa tak smao jak klasyczne mono.
Oczywiscie wybor pomiędzy HCL czy jabłczanem kreatyny będzie np podyktowany problemami z tolerowaniem mono. Czasem ktos sie skarży ze po mono boli go brzuch itd. Wtedy wybor jabczanu czy HCL, ktore lepiej sie rozpuszczają w wodzie bedzie lepsza opcja.
Natomiast mechanizm działania kreatyny jest taki sam niezaleznie, jaka to forma.
Kreatyna wspomaga wzrost fosforanu kreatyny w mięśniach, podnosi ilosc glikogenu i wody w komorce miesniowej.
Szacuny
7113
Napisanych postów
14003
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
2238003
Siemka ja tutaj też bym brał najzwyklejsze mono, nie ma sensu przepłacać za jakie kolwiek inne frakcje bo to się najzwyczajniej nie opłaca. Koniec końców finalny produkt po strawieniu będzie taki sam. A najważniejsze też jest się wysycic kreatyna, dodatek tauryny wydaje mi się zbędny, w sensie nic nie odczujesz po niej, fajniej by było dołożyć beta alanine bo ma synergiczne działanie z kreatyna ;)
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
zasadniczo kreatyna to kreatyna, bez względu na formę działanie ma to samo, ja od lat stosuję najtańsze mono z sfd lub allnutrition i działa jak należy, czasami mam wrażenie, ze czymś to podsypują, bo po przerwach już po 2-3 dniach czuję zawsze dużą różnicę w sile szczególnie
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12438
Napisanych postów
161886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240230
Dokladnie, koniec koncow roznica w dzialaniu bedzie na poizomie rozpuszczalnosci i przyswajania. Jak juz wejdzie w krew to nie ma znaczenia czy to jest mono, czy magna czy jablko i HCL. Tutaj i tak organizm przerabia ja do fosforanu kreatyny i w takiej formie jest w stanie z niej korzystac podczas suplementacji :) Tutaj jedynie jak wpsominalem kwestie ewentualnych odczuc, czy dana forma nam sluzy czy tez nie. Wiec jak nie mamy problemow ze zwyklym mono, by go dobrze przyswajac, to nie ma co sie szczypac :P