Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
24
Witam na diecie na masie jestem od października 2020 roku. Z początku wszystko super szło w górę, aż do teraz waga stanęła w miejscu. Badania mam dobre. Jestem ektomorfikiem. Dodam ze dieta ułożona jest przez specjalistę. Udało mi sie przytyć już około 15 kg. Jem 3000 kalorii ćwiczę 4x (od marca 2021r) w tygodniu i pracuje fizycznie po 9h. Mam 20 lat 64 kg wagi i 175 wzrostu. Patrząc na wszystko najwidoczniej wychodzę na zero z kalorycznością, gdyż nie chudnę i nie tyje. I pytanie brzmi co dorzucić do diety, aby waga poszybowała w górę. Dodam ze moim celem jest osiągnąć wagę 75kg
Dodaje zdjęcie co udało mi się osiągnąć od grudnia 2020r do czerwca 2021r.
Zmieniony przez - Arex761 w dniu 2021-07-12 17:11:32
Szacuny
23299
Napisanych postów
25280
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1020603
Cześć!
To czy masz budowę, którą możesz przypisać archetypowi ektomorfik nie ma znaczenia. Kolejnym z aspektów jest fakt, że nie podajesz jak dieta wygląda oraz czy specjalista ma uprawnienia. Ale wracając do sedna sprawy, nie wiedząc jak wygląda Twoje żywienie ciężko doradzić czego Ci brakuje. Najłtwiejszym krokiem będzie spożywanie jak najmniej przetworzonych pokarmów gęstych w kalorie. Mam tutaj na myśli:
- gdy spożywasz białka jaja, zamień je na całe jajka,
- gdy spożywasz chude mięsa jak pierś z kurczaka, zamień je na tłustsze, jak mięso z udek,
- gdy spożywasz chude twarogi zamień je na półtłuste.
Dzięki temu nie zwiększając objętości pożywienia, zwiększysz jego kaloryczność.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Przede wszystkim sugeruję zapoznać się z tym, co jest prawidłowym wyznacznikiem efektów kształtowania sylwetki. Bez wątpienia nie jest to masa ciała. To ile ważymy nie świadczy o wyglądzie sylwetki i efektach jej zamiany. Polecam skupić się na obwodach ciała mierzonych co jeden, dwa tygodnie rano na czczo i zapisywanych. Poza tym raz w miesiącu zdjęcia sylwetki ( przód, tył i bok). Ważne żeby były one w tej samej pozie, odległości, bieliźnie i świetle.
Jeżeli obwody nie idą w górę, to należy zwiększyć ilość spożywanych kalorii.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Więcej informacji na temat tego, w jaki sposób należy mierzyć efekty kształtowania sylwetki (budowy masy mięśniowej, lub redukcji tkanki tłuszczowej) znajdziesz w artykułach przedstawionych poniżej:
Poza tym, patrząc na zdjęcia sylwetki, efekty w perspektywie wydają się bardzo dobre. Warto jednak wkleić więcej zdjęć w różnych pozycjach i lepszej jakości.
Szacuny
78
Napisanych postów
620
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
9376
Potwierdzam jak chłopacy wyżej, sam jestem tego przykładem. Na redu jak i masie waga nie idzie liniowo ladnie w dół czy górę. Czasem są skoki , czasem waga potrafi stać z 3 tyg jak u mnie a ciało się zmieniać. Wymiary są najważniejsze. Jeśli waga nie ucieka na redu a pas np maleje nic nie zmieniałem w diecie , tak samo na masie , waga potrafiła z dnia na dzień skoczyć o 0.5 - 0.7 i stać 2 3 tyg . Jedno czego się nauczyłem i to u mnie sie sprawdza to nawet nie ruszając kalorii 3 tyg , bez zmian na wadze, miałem progres sylwetokwy .